Újra a segítségkérésről

Ma ismét a segítségkérés (és -adás) kapcsán osztunk meg pár gondolatot.

 

1. Idézet

„Mind egyedül vagyunk, míg másokra nem szorulunk.”

Pókember az animációs sorozatban

2. Felvetés

Sokan vannak, akik nem szeretnek és nem is nagyon tudnak segítséget kérni. Legtöbbször azért, mert ezt a gyengeség jelének gondolják. Ahogy egy barátom egyszer megjegyezte, miközben a szakmámról beszélgettünk: „Aki nem tudja maga megoldani a problémáit, az egy lúzer. Mit tud hozzátenni egy coach?”

Itt már bemutattuk, milyen nehéz bevett szokásaink megváltoztatása a belső és külső ellenállás következtében. Ilyenkor sokat segíthet valaki támogatása, aki bízik bennem, hogy aztán én is bízhassak magamban, és ezzel túllendítsen a kezdeti kudarcokon, félelmeken. A segítségkérés képessége valójában erősség.

Ehelyütt azt ecseteltük, hogy sokszor a vakfoltjaink akadályoznak bennünket a tisztánlátásban, amely esetben jól jöhet támogatásként egy vagy több külső perspektíva. Itt meg arról írtunk, hogy minden problémánk létrejöttében közreműködők vagyunk, és nem magától értetődő, hogy észrevegyük saját szerepünket. Ennyit a lúzerség bélyegéről. Ne dőlj be a szuperhősök mítoszának. Kérj bátran segítséget!

Ugyanakkor egyesek azért tartózkodnak a segítségkéréstől, mert rossz tapasztalataik vannak. Tartanak attól, hogy a nehézségük felvázolását nyugtatgatás vagy éppen bagatellizálás, esetleg értetlenség, ítélkezés és legfőképpen okoskodás, megannyi kéretlen tanács követi. Ezen reakciók mindegyike a segítségnyújtóról, legkevésbé a segítésről szól. Mondjuk ki, valódi segítség nyújtása egy nehézségben nem velünk született képesség, nem triviális tevékenység. Egy csomó készséget igényel, amelyek a gyakorlattal erősödnek: odafigyelés, meghallgatás, beleérzés, együttérzés, kérdezés, átlátás, bizalomépítés stb. Ha megértenénk, megtanulnánk, hogy ezek milyen mértékű támogatásként szolgálhatnak olykor önmagukban is, az egyből vonzóbbá tenné a segítségkérést környezetünk számára.

Segítségkérés

3. Kérdés

Neked mi nehezíti, hogy mástól segítséget kérj akár céljaid elérése, akár életviteli nehézségeid kezelése kapcsán?

Tags:

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető