Szokásaink árnyoldala

Ma a szokásaink árnyoldaláról osztunk meg gondolatébresztőt.

 

1. Idézet

Az alaposan kitaposott ösvények nem vezetnek sehová.

Arthur Bloch

2. Felvetés

Jó pár éve már annak, hogy Barabási-Albert Lászlót hallgattam, amint Villanások című könyvének fő tanulságairól beszélt egy rendezvényen. Mellbevágott az egyik kutatási eredménye, miszerint bármennyire spontánnak is képzeljük saját viselkedésünket, sokkal kiszámíthatóbbak a cselekedeteink, mint gondolnánk. Egy példájában arról beszélt, hogy a mobiltelefonok helyzetének követéséből származó adatok alapján elképesztő bizonyossággal megállapítható valakiről, hol lesz mondjuk egy adott pénteken délután 15.30-kor.

Sokszor idézem fel magamban ezt az előadást. Ennyire kiszámíthatóak lennénk minden egyediségünk ellenére? Ha jövőbeli cselekedeteink ennyire megjósolhatóak, mi a helyzet a szabad akaratunkkal? Arra a közhelyre jutottam magamban, hogy miközben a hasznos szokásaink teszik lehetővé sikereinket, céljaink elérését, kiteljesedésünket, ezzel együtt rabokká is tehetnek minket. A jól bevált rutinok nem kedveznek a spontaneitásnak, nagy tettekre sarkallhatnak ugyan, de kevésbé támogatják a sémákból történő rendszeres kilépést.

Márpedig új, szokatlan helyzetek, találkozások, inspirációk ritkán adódnak a rutin követéséből. Bizonyára nem vagyok egyedül azon tapasztalatommal, hogy sokszor éppen a legváratlanabbul kizökkentő helyzetek (pl. repülőgép lekésése, baleset) eredményeznek sorsfordító helyzeteket. Csak hogy ezek többsége szándékunk ellenére történik velünk, nem saját választásunkból. Az is közhely, hogy inspirációt leginkább a megszokott környezetünktől jelentősen elütő helyetekben lelhetünk, amikor az agyunk gondolkodó-kutató funkciója háttérbe húzódik, teret adva az asszociáló-megtapasztaló működésnek.

Milyen lenne egy olyan élet, ahol időnként megleped magadat is: más utat választasz a munkahelyedre, váratlanul felhívod egy rég nem látott ismerősödet, délelőtti fürdőt veszel, beállsz a téren kosarazni, megszólítasz egy idegent…?

Szokasaink arnyoldalai

3. Kérdés

Te mit teszel azért, hogy időnként meglepd magad, és letérj a járt útról?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető