Idősíkok

Múlt, jelen, jövő

Ma a múlt, jelen, jövő idősíkok párhozamos jelenlétéről írunk.

 

1. Idézet

„Nos, a múlt elmúlt, ezt tudom.
A jövő még nincs itt, bármi legyen is az.
Szóval, mindösszesen ez van, a jelen. Ennyi.”

Don Johnston

Jim Jarmusch rendezésében készült Hervadó virágok (Broken Flowers) című filmből

2. Felvetés

Három síkon zajlik egyszerre az életem:

  • a múltbeli események emlékeinek és azok kapcsolódásainak folyamatos kavargása bennem,

  • a jelen pillanatának megélése, amint éppen itt vagyok most – kizárva minden mást, és

  • a jövő alakulásának lehetséges irányaihoz való viszonyulásaim megélése.

Szeretem, hogy mindez egyszerre, sokféle szálon összekapcsolódva tud jelen lenni bennem, és akár tudatos döntéseimmel alakítani tudom, éppen melyik kap nagyobb hangsúlyt. Olyan ez, amint egy akvarellhez színeket keverve keresgéli a festő a megfelelő árnyalatot.

A múlt felidézésében segítenek a régi fotók, írások vagy levelek böngészése. Az emlékek felidézése múltbéli helyzeteket, gondolatokat, érzéseket hozhat felszínre. Összetalálkozhatunk így egykori önmagunkkal is, és mindez akár taníthat, irányt mutathat a mai valósághoz. Ugyanakkor, amikor túl sokat markolok a múltból, amit már érzelmileg nehéz feldolgozni, könnyen beleragadhatok valamifele melankolikus hangulatba.

A jelent, az itt-és-most pillanatát az igazi találkozások, a magával ragadó feladat, a játék, a tánc, az intimitás, a fizikális erőfeszítés, a meditáció vagy más, a figyelmet rabul ejtő állapot erősíti fel. Ilyenkor ez annyira lefoglal, hogy nem ad teret a másik két idősíknak. Igazi magával ragadottságot élek meg, amiben egyfajta kettősség jelenik meg, amint magával sodor a helyzet, ugyanakkor úgy érzem teljes mértékben kezemben tartom azt.

A feltételezett jövő legtöbbször kéretlenül jelentkezik be. Ilyenkor elveszi az itt-és-most élményt tőlem, és figyelmemet egyfajta készülődéssel kapcsolatos teendőkre tereli. A jövő alakulása bizonytalan, egyre kevésbé belátható (vagy talán mindig is így volt ez). Éppen ezért amikor a túlzottan a jövőre koncentrálok, felerősödhet bennem a szorongás érzése, az aggodalom a várható változások miatt. Ugyanakkor a jövő izgalmas fejleményeket, előremutató fordulatokat is hozhat, így életem várható alakulásának tervezése akár megnyugtatóan is hathat rám, amint a sok kiszámíthatatlan fordulat közül legalább néhányra készülni kezdek. Ehhez ajánljuk a YearCompass magyar nyelvű tervezőjét, aminek 2022-2023-as munkafüzete most vált elérhetővé!

Idősíkok

3. Kérdés

Az időd melyik elemére érdemes több hangsúlyt fordítanod az év hátra lévő részében?

Tags:

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető