Kísérletezés reakcióinkkal

Mai írásunkban arról lesz szó, miként válik hasznunkra, ha elkezdünk kísérletezni reakcióinkkal.

1. Idézet

„A valóságodat a szándékaiddal teremted meg.”
Gary Zukav

2. Felvetés

Az önismeret és az önazonosság keresése csalóka dolog. Legtöbben csak egy szeletét látjuk annak a karakternek, akik valójában vagyunk. Határozott, jószívű, céltudatos, korrekt, vidám, konfrontatív, pontos, önérvényesítő, gyors, kedves… és hasonló egyértelmű jellemzőkkel ítélnek meg minket mások, illetve jellemezzük mi magunkat is. Ennél valójában összetettebbek vagyunk, néha ilyenek, néha olyanok. Hogy kik is vagyunk valójában, az részben az adott helyzettől is függ, és persze az is alakítja, miként kísérletezünk a környezetünk hatásaira adott reakcióinkkal. Amint a szokásostól eltérően reagálunk, mást kapunk vissza a minket körülvevő közegből. Így miközben magunk is változni kezdünk, formáljuk a közösséget is, amiben élünk.

Egy példa: amikor egy megállapodást, egy határidőt, vagy egy rögzített szakmai eljárást megsért egy kollégánk, reagálhatunk jogérvényesítő magatartással, tehát számonkérve rajta a „helyes rendtől” való eltérést. Ugyanakkor – ha képesek vagyunk uralkodni első indulatainkon – kapcsolatteremtő (más néven szimpátiateremtő) magatartással közelítve hozzá, kezdeményezhetjük a helyzet kialakulásának tisztázását. Persze ehhez legtöbbször fel kell adni valamit a büszkeségünkből, figyelmen kívül hagyva az ilyenkor bennünk gyakran megszólaló elvárást, utasítást az önvédelemre. Ugyanakkor nagyvonalúságunk nyitottságot teremthet a másik félben. Ezáltal nem sodoródunk bele egy szükségtelen, éles konfliktus helyzetbe, hanem teret adunk egy új, magasabb szintű bizalom kialakulásának.
Hogy milyen helyzetekben találjuk magunkat, az rajtunk is múlik, gyakran lehet a mi választásunk is. A körülöttünk élőkkel (munkahely, család, barátok stb.) kialakított kapcsolatainkban számtalan lehetőség adódik arra, hogy új típusú reakciókat keressünk magunkban, így csiszolva viselkedésünket. Amint eközben odafigyelünk a másik fél igényeire is, egyre szorosabb kapcsolódás alakulhat ki közöttünk.

Kísérletezni-a-viselkedéssel

3. Kérdés

Kivel nyílik lehetőséged arra, hogy új magatartási formákkal kísérletezve alakíthasd mindennapi viselkedésedet, és egyben kapcsolatotokat is?

Tags:

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető