Kapcsolataink tisztázása

A mai témánk a kapcsolataink tisztázásának egy lehetséges eszközéről szól.

1. Idézet

„Mert csak egy probléma van – az emberi kapcsolatok problémája.

Elfelejtjük, hogy az emberi kapcsolatokon kívül nincs remény vagy öröm.”

Antoine de Saint-Exupéry

 

2. Felvetés

Gyakran annyira nehéz tisztázni magunkban, hogyan is vagyunk egy kollégánkkal, ismerősünkkel. családtagunkkal, hogy milyen is a kettőnk közötti kapcsolat. A legnagyobb nehézség ebben az, hogy kizárólag a saját szemszögünkből látjuk, mi is történik köztünk – különösen akkor, ha valamiféle feszültség is megjelenik.

Mint a legtöbb modell, Leary rózsája is – amit Timothy Leary amerikai pszichológus dolgozott ki – olyan gondolkodási rendszert kínál fel a kapcsolatok tisztázására, ami egy kicsit eltávolít a konkrét helyzettől. Segítségével ebből a tágabb perspektívából tekinthetek rá önmagam és a másik fél viselkedésére.

Két dimenzió mentén elemzi a másik fél felé megjelenő viselkedést:

  • kontroll, befolyás és dominancia – jelentős vagy csekély mértékű-e ennek megjelenése – így dől el, hogy FENT vagy LENT kívánok lenni a másik félhez képest.

  • személyesség, intimitás és emberi vonzalom – nyitott vagy tartózkodó vagyok-e a másikkal – ettől függ, hogy EGYÜTT vagy SZEMBEN érzem magam vele.

A kapcsolat minősége azon múlik, hogy miként reagál egymásra a két fél. Ennek megfelelően mindkettőnk reakcióját értékelni szükséges, persze amennyire lehet objektív módon. Így határozható meg a másik féllel kialakult kapcsolatunk viselkedéspárja.

A kettős szempontrendszer alapján 8 egyéni viszonyulási módot különböztetünk meg.

Leary rozsaja

Amikor egy viselkedés, mondjuk versengő vagy agresszív viselkedés, hasonló viselkedési választ kap a másik féltől, azaz versengő vagy agresszív viselkedést, szimmetrikus interakcióról van szó. Amikor egy adott szektorbeli viselkedés, például versengő vagy agresszív viselkedés, egy másik szektorból eredő viselkedési választ kap, mondjuk függő vagy dacos viselkedést, az kiegészítő interakció.

Ez az egyszerű rendszer keretet kínál az első lépéshez egy kapcsolat tisztázásában. Csapatépítő programjaink során is gyakran használjuk ezt a modellt a nehezen tisztázható helyzetek feltárására.

3. Kérdés

Neked kivel lenne érdemes tisztázni a kapcsolatotokat, amihez akár Leary rózsájától is nyerhetnél szempontokat?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2023 Önazonos Vezető