Hogyan gondolkodsz az életpályádról?

Ma egy életpálya modell két verzióját mutatjuk be.

 

1. Idézet

„A tudomány kérdéseiben ezrek tekintélye sem ér fel egyetlen alázatos személy érvelésével.”

Galileo Galilei

2. Felvetés

Gyerekkorunkban és fiatal éveink során legtöbben hozzászoktunk ahhoz, hogy ami írva van, az igazság, főleg az olyanok, amit elismert emberek, tudományosan fogalmazva, oktatási, tanácsadási szándékkal mutatnak be. Noha későbbi tapasztalataink folyamatosan arra tanítanak, óvatosan kezeljünk minden útmutató üzenetet, a tudományosság befolyásoló ereje sokunkban fennmarad.

Így történt ez velem is, amikor 5-10 éve Hans von Sassen életfázisok modelljével találkoztam. Az egyszerű szemléltető tanítás szerint az élet három fő szakaszból áll: befogadás, feldolgozás és átadás, és lényegében 40-50 éves kort követően egy hanyatló visszavonulást ígér, markáns vizuális megjelenítéssel. Az elmúlt években magam is ennek megfelelően készültem pályám zárószakaszára.

Eletpalya modell1_

Különböző hatások, így legutóbb a modell egy újradolgozott verziója – melyet már von Sassen/Lievegoed életfázis modellként említenek – új perspektívát nyitott. Ez már azt ajánlja, 40-50 évet követően magam alakíthatom pályámat, hogy az átadás fázisára emelkedő vagy ereszkedő folyamatként készülök.

Eletpalya modell 300

Természetesen a fenti modellekből mindenki mást és mást tart fontosnak önmaga számára, attól függően, éppen hol tart. Ami viszont általános üzenet lehet ebből a történetből, hogy milyen erősen hatnak ránk a tudattalanul is jelenlévő gondolkodási sémáink. Hasonló modellek sokat segíthetnek egy-egy helyzet megértésében, értelmezésében, ugyanakkor képesek félrevezetni és korlátok közé szorítani gondolkodásunkat.

 

3. Kérdés

Téged milyen gondolkodási sémák, milyen hiedelmek korlátozhatnak szakmai pályád, karriered alakításában?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2023 Önazonos Vezető