Hatáskör és felelősség

Hatáskör és felelősség

Mai üzenetünk a hatáskör és felelősség kapcsolatáról szó.

1. Idézet

„Hatáskört delegálhatsz, de felelősséget nem.”

Byron Dorgan

 

2. Felvetés

Akkor válsz vezetővé, amikor a tőled elvárt feladatok egy részét átadod másoknak, amikor követni kezdenek azért, amilyen vagy, illetve amit mondasz és teszel, amikor fontossá kezd válni számodra, közeged, környezeted minőségének magasabb szintre emelése.

Az egyik első lépés ebben a kiteljesedési folyamatban a delegálás, ami akár a hatáskör fokozatos átadásával is történhet, ahogy erről korábban itt írtunk. A hatáskör átadása kockázatos terep – különösen egy folyamatosan változó környezetben –, hiszen úgy érezhetjük, ezáltal kikerül a kontrol a kezünkből. Ugyanakkor elengedhetetlen a szervezeti hatékonyság erősödéséhez és az egyéni fejlődéshez, a vezető és a beosztott szintjén egyaránt.

De hova kerül a felelősség akkor, amikor egy feladat valóban átadásra kerül?

Ki a felelős akkor, amikor valami félremegy?

Ha az okozott kár az adott feladatkörhöz kapcsolódóan jelenik meg, akkor az a felelős, aki az adott feladatot ellátta. Amikor viszont a kár általánosabb hatású, és magasabb szintre terjed, a végső felelősség azt terheli, aki a feladatot delegálta. Hogy e két helyzet között hol a határ, sokszor nehéz megítélni. Ha bizonytalan vagy benne, vezetőként légy nagyvonalú, és vállald magadra, hiszen a te felelősséged, hogy a tűzkapukhoz hasonlatos gátlópontokat kialakíts a rendszeretekben.

 

Hataskor es felelosseg

 

3. Kérdés

Hol lenne érdemes egyértelművé tenned a környezetedben a felelősségi határokat?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető