Értékek és érdekek

Ma arról írunk, miként teheti próbára a közösnek tartott értékeket az érdekek ütközése.

1. Idézet

„Változtass a gyakorlatodon kulcsértékeid feladása nélkül.”
James C. Collins

 

2. Felvetés

Szervezeti környezetben az elmúlt évtizedekben egyre gyakrabban hallottunk az értékek fontosságáról. Magam először multi környezetben dolgozva találkoztam a values-mission-vision szervezetépítési alapkövekkel, de ma már kisebb szervezetek gyakorlatában is széles körben elterjedt ennek a szempontrendszernek a használata. Ezek közül az értékek mutatják meg, milyen morális kereteket tartunk fontosnak külső és belső interakcióinkban.

Az együtt dolgozó csapatok közös értékeinek rendszere valóban vízválasztó lehet abban, hogy képesek-e hosszú távon is eredményesen együtt dolgozni. Addig ritkán merül fel zavar, amíg béke van és csapatépítő eseményeken, vezetői tanácskozásokon közösen csiszoljuk annak a 4-6 értéknek gyűjteményét, amit leginkább érvényesnek tartunk az adott cégre, szervezet egységre. Legtöbbször akkor jelentkeznek az első nehézségek, amikor a csapaton belüli szereplők érdekei vagy személyiségei élesen kezdenek ütközni. Vagy amikor egy külső szereplővel, ügyféllel vagy beszállítóval merül fel konfliktus helyzet. Ilyenkor dől el az, hogy komolyan gondoltuk-e azt, amit korábban alapelvként lefektettünk. Ilyenkor derül ki, hogy az olyan gyakran rögzített alapértékek, mint tisztelet, figyelem, felelősségvállalás és a többi, hasonló erkölcsi alapelvként gyakran megfogalmazott keretet képesek vagyunk-e betartani. Ilyenkor válik el az, hogy a szervezeti névérték és a reál érték között mekkora az eltérés, és tartjuk-e a korábbi megállapodást, vagy félresöpörjük különféle körülményekre hivatkozva.

Egyik ügyfelünknél a belső elégedettségi felmérés alapján azt lehetett látni, hogy a munkatársak 95%-ban teljesülni látják a cég alapértékeit. Amikor azonban egy workshopon feltettük a kérdést, melyek azok a szervezeti szinten megjelenő magatartásformák, amelyek sértik az alapértékeket, egy tucatnyi tételt soroltak fel a résztvevők.

Ha képesek vagyunk – akár saját érdekeinkkel ütközve – tartani magunkat a közösen lefektetett alapelvekhez, akkor ezzel megerősítjük azokat a teljes közösség számára, megmutatjuk, hogy nem csak beszélünk róluk, hanem komolyan gondoljuk, teszünk is értük. Ugyanakkor, ha ekkor elsodornak minket rövidtávú érdekeink, devalváljuk mindazt, amit a csapatunkkal közösen építettünk addig, ami bizalomvesztéshez vezet. És hát – mint tudjuk – a bizalom visszanyerése melós dolog.

Ertekek es erdekek _Mini

3. Kérdés

Melyek azok az apró napi szokások, amelyekkel erősíteni tudod a közös értékek érvényesülését?

Tags:

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2023 Önazonos Vezető