Csoportok közötti együttműködés

Mai témánk a csoportok közötti együttműködésről szól. Fontos lehet ez most, mert az elmúlt két hónap során megváltozott munkakörülmények között a legtöbb cégnél sok figyelem fordítódott a csapatok összetartására, de talán kevesebb a csapatok közötti kapcsolatok ápolására.

1. Idézet

“In the long history of humankind (and animal kind, too) those who learned to collaborate and improvise most effectively have prevailed.”
Az emberiség hosszú történelmében (és így van ez az állatoknál is), azok érvényesültek leginkább, akik megtanultak együttműködni és rögtönözni.
Charles Darwin

2. Felvetés

A csoportok közötti együttműködés témájának megértéséhez segítségül hívjuk az együttműködés szó angol nyelvű alakjait: collaboration és cooperation vagy kollaboráció és kooperáció.

A kollaboráció típusú együttműködés esetében különböző csoportok egyes kiválasztott tagjai dolgoznak együtt egy közös cél érdekében. Jó esetben egy közös víziójuk van a megvalósításról, így mindannyian valamilyen mértékben felelősnek érzik magukat a sikerért.

A kooperáció típusú együttműködés esetében az egyik csoport tagjai segítik egy másik csoport tagjait (vagy oda vissza), hogy azok megfelelően elláthassák a feladataikat. Itt tehát a két csoport más-más érdekek mentén dolgozik, de hajlandóak a másik támogatására.

Vezetőként más-más dolgunk van a két helyzetben. A kollaboráció esetén elsősorban az érintett tagok elköteleződését erősítjük érthető, világos, ösztönző célok megfogalmazásával, miközben támogatjuk a szereplők egymáshoz való csiszolódását. A kooperáció esetén a csoportok nyitottságát próbáljuk kialakítani, hogy a támogatás biztosítása és elfogadása zökkenőmentes legyen minkét félnél.

 

Csoportos ökölpacsi!

 

3. Kérdés

Neked mi a dolgod abban az együttműködésben, amelynek fogaskerekei leginkább csikorognak mostanában?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető