Az ítéletmentes visszajelzés

A mai impulzus az ítéletmentes visszajelzésről szól.

 

1. Idézet

„Az emberektől nem fogsz visszajelzést kapni, amíg nem azt gondolják rólad, hogy igazán akarod.”

Sheila Heen

 

2. Felvetés

Mindenkinek elege van már a több mint egy éve tartó korlátozásokból, a kapcsolatok kiüresedéséből. Beleszürkültünk az online meetingek rutinjába. A személyesség hiánya már a legintrovertáltabbakat is zavarja, akik korábban legszívesebben elbújtak a monitor mögé.

A vezetők túlterheltek, küzdenek az átalakult üzleti folyamatok és környezet kezelésével, kevés idő marad, hogy az embereikkel foglalkozzanak. Az elmúlt évben végzett összes felmérésünk azt mutatja, hogy a munkatársak több figyelemre vágynak, és hiányolják ennek személyes jellegét.

Hogyan lehet kollégámmal egy rövid beszélgetéssel újraéleszteni a lassan már kiüresedett kapcsolatunkat? Mitől lehetséges egy pillanat alatt létrehozni az összekapcsolódást? És miként használhatom ki ezt a pillanatot arra, hogy közben a szervezeti célokat is szolgáljam? Egy személyre szóló, ítéletmentes visszajelzéssel 5-10 perc alatt elérhetem mindezt.

shutterstock_513952327_M

Adhatok egy visszajelzést?

Legszerencsésebb, ha ezzel a kérdéssel indítok, és megvárom, hogy mi a válasza erre. Talán kicsit meghökken, és a pár másodperces csend, figyelmet teremt benne. Ha igen a válasz, és az valódi igen, akkor létrejöhet egy minibeszélgetés közöttünk, aminek során

  • róla van szó, az ő viselkedéséről, tehát személyesen érinti a téma,

  • én nem a vezetői szerepből beszélek hozzá, hanem egyéni megfigyeléseimet közlöm, elvárások nélkül,

  • személyes hangon szólítom meg, és saját rezdüléseimen keresztül értetem meg vele miként hat megnyilvánulásaival a környezetére,

  • leíróan fogalmazok, elmondom, amit láttam, hallottam, minősítés és értelmezés nélkül, esetleg hozzáteszem, hogy milyen hatással van ez rám, és végül

  • teret engedek arra, hogy elgondolkozzon rajta.

A lényeg, hogy kerüld a kritikát, a minősítést, az ítéletet, így a dicséretet is, csak a megfigyeléseidet közöld, ezzel is megerősítve, hogy most egyenragú félként vagy jelen.

Egy jól működő, érett munkaközösségben az ilyen beszélgetések mindennaposak, és nem csak a vezetők a kezdeményezőik. Ha munkahelyünkön meghonosítjuk ezt a kultúrát, könnyen lehet, hogy egy idő után otthoni környezetbe is hazaviszünk belőle, amit bónusznak tekinthetünk.

3. Kérdés

Rád hogyan hat a kritika, amikor ítélkezve beszélnek rólad?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető