Az ingeréhség

Ma az ingeréhségről írunk.

 

1. Idézet

„Az, ahogyan másokhoz, illetve önmagunkhoz beszélünk, végül is meghatározza életünk minőségét”

Tony Robbins

 

2. Felvetés

Az elmúlt évben a pandémiából adódó kapcsolattartási korlátozások markánsan éreztették velünk, mit jelent az, amikor elfogynak az érintések és a megérintődések. Nincs kézfogás, nincs szempontaktus, nincs néhány kedves szó, amit egy véletlen találkozáskor mondunk egymásnak – ingeréhségünket nem csillapíthatják ezek az apró gesztusok.

Ma feleségemmel összefutottunk egy szomszéd házaspárral, akiket csak látásból ismertünk. Behívtak minket, és elbeszélgettünk egy jó félórát. Húsvér emberekkel beszéltünk szemtől-szemben, élőben, egymás szavába vágva… Az elmúlt egy év kapcsolati kiüresedése után ez a találkozás érzelmileg teljesen felzaklatott, megmutatva mennyire hiányzik mindaz, ami korábban természetes volt mindennapjainkban.

És akkor tekintsünk most el a COVID helyzettől. Szükségünk van az emberi ingerekre, és így van ez a munkahelyünkön még „békeidőben” is, „normális” működés mellett. Akkor mégis miért van oly sokunkban hiányérzet. Miért nem kapunk elegendő személyes reakciót munkatársainktól, vezetőinktől, külső partnereinktől. Miért szorítkozik beszélgetésünk szűken a célokra, feladatokra, ügyekre, miért siklunk át ennyire könnyen azon, ami emberi: a kapcsolat személyességén.

Sokunk számára hiányoznak a minták ehhez, nem tudjuk hogyan kezdeményezzünk személyes kapcsolatfelvételt. Gyerekkorunkban sokunk nem tanulta meg otthon, hogyan lehetséges… pontosabban, azt tanultuk meg, hogyan ne lépjük át a személytelenség határát. Az azóta eltelt évek során magunkon is megtapasztaltuk, hogy ez így nem jó, illetve azt, mennyire jó az, amikor emberi hangon szólnak hozzánk, igazi érdeklődéssel, őszinte figyelemmel. Megtapasztaltuk, de mégsem megy, mégsem vagyunk képesek kezdeményezni és magunk megválasztani saját közeledési módunkat. Csak állunk ott, mosolyogva, és tesszük (nem tesszük), amit tanultunk…

shutterstock_1771769_M

Tegyél ma egy próbát! Figyeld meg, hogyan hat kapcsolataidra, amikor barátságosan közelítesz kollégáidhoz (akár élőben, akár online kapcsolatban)!

Használj kézenfekvő, egyszerű, emberi gesztusokat:

  • egy kedves köszönés,

  • egy közös nevetés,

  • egy kérdés,

  • egy visszautalás az általa korábban elmondottakra,

  • egy elismerés valamire, ami tetszett megnyilvánulásaiban,

  • egy köszönet,

  • vagy bármi más, ami segíthet közelséget teremteni…

3. Kérdés

Téged mi tart vissza attól, hogy minél inkább személyességre törekedj mindennapi kapcsolataidban?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető