Az empátiáról

Ma az empátiáról lesz szó.

1. Idézet

„Az empátia az, ha képesek vagyunk belebújni valaki más bőrébe, és onnan ránézni az ő világára.”

Sam Richards

 

2. Felvetés

Konfliktusaink kialakulásakor valami különbözőség ékelődik közénk és a másik fél közé. Ez a „különbözőség” sokféle lehet: célok, érdekek, megközelítés, eszközök, informáltság, helyzet, viselkedés, stílus, képességek, értékek, identitás stb. Ilyenkor legtöbbször nem is vagyunk tudatában annak, hogy:

  • éppen mi a kialakult helyzet fő feszültségpontja,

  • milyen negatív érzelmek (indulatok, keserűség, ellenállás stb.) jelennek meg bennünk.

Amikor észleljük, hogy belesodródtunk egy ilyenbe, legjobb, ha a személyes hatókörünkre tereljük a figyelmünket, tehát főként önmagunkra. Elsőként érdemes lecsillapítani saját érzelmeinket, és miután ez sikerült, próbálni megfigyelni és megérteni a másik fél helyzetét, viselkedését és álláspontját. Minél inkább képesek vagyunk beleélni magunkat a másik helyzetébe, annál jobban megláthatjuk az ő perspektíváját, és a végén könnyebb lesz olyan kimenetet keresni, ami mindkettőnknek megfelelő. Amint egyre gyakrabban tesszük meg ezt az oda-vissza lépegetést a saját és a másik perspektívája között, fokozatosan készséggé válik, és megerősödik az empátia bennünk.

Brené Brown amerikai pszichológus rövid előadásának kitűnő, animált illusztrációját találod alább az empátia helyes értelmezésének bemutatására. A magyar fordítás szerinti cím: “Mi a különbség empátia és szimpátia között!” Mi talán inkább “Mi a különbség az empátia és a sajnálkozás között!” címet választottuk volna, és azt is javasoljuk, hogy ahol a feliratozásban szimpátia jelenik meg, gondolj inkább az angol “sympathy” szó további jelentéseire, amelyek: sajnálkozás, részvét.

Empatia1

Azok számára, akik még többet hallanának erről, vagy ismerik már ezt a videót, ajánljuk Sam Richards Radikális kísérlet az empátia területén című TED előadását.

 

3. Kérdés

Téged mi akaszt meg, amikor szeretnél közelebb kerülni másokhoz, és mégis valami távol tart ettől?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2023 Önazonos Vezető