Az ellenállás leküzdése

Mai témánk az ellenállás természetéről és leküzdéséről szól.

1. Idézet

„A változás soha nem fájdalmas, csak a változással szembeni ellenállás az.”

Gautama Buddha

 

2. Felvetés

Az ember legerősebb ösztöne az állandóságra, biztonságra való törekvés. A szervezetünk is így működik, amikor mint egy termosztát önszabályozó módon téríti vissza a körülmények miatt megváltozott testhőmérsékletet, pulzust, vérnyomást az egyensúlyt jelentő érték felé. Minden változás, akár tényleges, akár elképzelt, ami kimozdít a megszokott biztonságból (komfort zóna), azonnal a stabilitás irányába ható ellenerőt vált ki, ami az érzelmeink szintjén leggyakrabban félelemként jelenik meg. Erről itt írtunk korábban.

Éppen ezért, ha a megszokottól eltérőt szeretnénk életünkbe bevezetni, ellenállás keletkezik bennünk, belső termosztátunk az adott területen vissza akarja állítani a korábbi egyensúlyt. Minél nagyobb a változtatás, annál nagyobb lesz a keletkező ellenállás is. Az ellenerő leküzdéséhez arra van szükség, hogy az alábbi öt dolog együttes ereje nagyobb legyen, mint a bennünk ébredő ellenállás:

  • Legyen bennünk egészséges elégedetlenség a jelenlegi helyzetünkkel ahhoz, hogy azon változtatni akarjunk.

  • Legyen világos képünk arról, hogy a változtatással mit nyerünk az életünkben, milyen előnyeink származnak majd az elképzelt jövőből, ahová tartunk.

  • Legyen egy apró első lépésünk, ami elindít bennünket az úton, és amihez nap mint nap további lépéseket megtéve el tudunk jutni a vágyott állapothoz.

  • Legalább 30 napra vállaljunk elköteleződést, hogy megtesszük a szükséges lépéseket, bármi is történjék velünk, és ha el is maradnánk olykor-olykor vele, akkor is visszatérünk a következő napon.

  • Minden apró haladást értékeljünk az elismerés hangján, ünnepeljük meg, hogy így teremtsünk megerősítést magunknak minden egyes új lépéshez.

A változás 6EL modellje:

Ellenallas

3. Kérdés

Életed melyik területén érzékeled a legnagyobb ellenállást a változással szemben, és milyen tartalommal töltöd fel a mérleg jobb oldali serpenyőjében található tényezőket?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető