Az elköteleződésről

Mai témánk az elköteleződésről szól.

1. Idézet

„Az igazi szabadság nem az elkötelezettség teljes hiányát jelenti, hanem azt, hogy képes vagy önállóan dönteni, és elkötelezni magad amellett, ami neked a legjobb.”

Paulo Coelho

 

2. Felvetés

Mit gondolsz, melyik hónapban iratkoznak be legtöbben nyelvtanfolyamra? A válasz: januárban, az újévi fogadalmak hatásaként. És mit gondolsz, ugyanezen emberek nagy többsége mikor hagyja abba a nyelvtanfolyam rendszeres látogatását? Februárban. Nem hoztak valódi döntést? Nem volt meg a motivációjuk? De igen, hiszen vették a fáradtságot, és beiratkoztak. Csakhogy az életük tele volt megszokott rutinokkal, amik közé magától nem épül be egy új tennivaló, hacsak nem alakítanak ki új rutint (szokást), és nem köteleződnek el, hogy tartják magukat az elhatározásukhoz

Az elköteleződés a sikeresség egyik hajtóanyaga. Lényegében felelősséget vállalok önmagam előtt, hogy nem engedem letéríteni magam, nem adom fel az elhatározásomat a szembejövő ellenerők hatására sem, hanem kitartok a döntésem mellett. Az elköteleződést leginkább az segíti, ha világosan megfogalmazom a magam számára, mi késztet a változtatásra, azaz minél jobban kiélesítem, milyen számomra fontos dolgot nyerek, ha megtörténik, illetve mi vár rám, ha nem valósul meg. Hívjuk ezt a változtatás miértjének. Szükséges még az önbizalom, azaz annak biztos tudása, hogy milyen erőforrásokra számíthatok a megvalósítás során. Mindehhez jól jöhet még egy támogató partner, aki nyomon követi az utamat, beszámoltat a haladásomról, és segítséget nyújt, amikor elakadok.

Elkotelezodes

3. Kérdés

Te hogyan biztosítod az elköteleződésedet, amikor hosszabb távon megtérülő dologba kezdesz bele?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető