Az elismerés ereje

Mai témánk az elismerés erejéről szól.

1. Idézet

Elismerés nélkül éppen úgy nem élhet az ember, mint a hal víz nélkül.

Az elismerés hiánya csődélmény, ami megbetegítő stresszt okoz.

Selye János

 

2. Felvetés

A munkatársi elégedettség vizsgálatok ősforrása, a Gallup által 1 millió ember megkérdezésével 25 évig végzett kutatás a következő egyszerű kérdésre kereste a választ: Mi különbözteti meg a kiválóan teljesítő cégeket a többitől? Elemzésük legvégén 12 olyan állítás kristályosodott ki, amelyekre minél magasabb értéket adnak átlagban egy cég alkalmazottai, annál jobb teljesítményt nyújt a cég vevőhűség, nyereségesség, termelékenység és fluktuáció terén. A listán a 4. állítás így hangzik:

„Az elmúlt 7 napban elismerést vagy dicséretet kaptam a jó munkavégzésért.”

Szervezetfejlesztő munkánkban az elmúlt években gyakran használtuk a Gallup kérdőívet. A 4. kérdésre adott válasz minden esetben az egyik legalacsonyabb értékelést kapta függetlenül a szektortól, cégmérettől, szakmai területtől.

Miért bánunk szűkmarkúan az elismeréssel? Részben talán azért, mert a nagy pörgésben szinte kizárólag a teljesítmény válik meghatározó prioritássá. Sokszor elfelejtjük, hogy azon túl elismerhetjük valakinek az erőfeszítését vagy akár csak a csapatban betöltött integráló szerepét.

Mindeközben megbecsülésünk kimutatása nem pusztán mások energizálásának és elkötelezésének motorja. Amikor másokat elismerünk, másoknak örömet okozunk, saját pozitív érzelmi állapotunkat is erősítjük, jobb kedvünk lesz, energizáltabban végezzük munkánkat.Különösen sokat adhat egy-egy  elismerés mindkettőnknek ebben a távolságtartó időszakban.

3. Kérdés

Mi késztet arra, hogy visszatartsd magadban, amit elismerésként mondhatnál ki kollégáid felé?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető