Az egók harca

Ma az egóról és az általa teremtett küzdelmekről lesz szó.

 

1. Idézet

„Az egó egyszerűen egy elképzelés arról, hogy ki is vagy, amit folyamatosan magaddal hurcolsz.”

Wayne Dyer

2. Felvetés

Sokan ismerjük azt a belső hajtóerőt, hogy megmutassuk, jobbak vagyunk, mint mások. Befolyásolni kívánjuk a dolgok alakulását, hatással kívánunk lenni környezetünkre, magunknál szeretnénk tartani az irányítást. Mindez alapesetben rendkívül értékes pozitív energiát teremthet. De miként fordulhat ez kártékony rombolásba?

Egy sziporkázóan kreatív és lendületes kollégával, akivel fontos és érdekes üzleti megbízások kötöttek minket egymáshoz, azt tapasztaltuk, hogy gyakran feszengve érezzük magunkat egymás jelenlétében. A megbeszélések, tárgyalások, telefonbeszélgetések sokszor rossz emléket hagytak mindkettőnkben, néha még hangos vitákba is átcsaptak. Amikor együtt mélyére néztünk a dolognak, azt találtuk, hogy stílusommal a mindig számonkérő, több komolyságot elváró apjára emlékeztettem, én pedig őt csapongóan változó kijelentései miatt egyszerűen megbízhatatlannak láttam. Egy idő után annyira megromlott a kapcsolatunk, hogy a tisztázás sem tudta már helyreállítani.

Egó harc akkor alakul ki, amikor a vita középpontjában már nem a téma van, amiről beszélünk, hanem az, hogy melyikünk fog győzni. Erre a helyzetre szokták tréningeken közhelyesen ajánlani, hogy „teremts a társaddal win-win helyzetet!”. De hogyan lehetséges ez, amikor képtelen vagyok kilépni a beszűkült látásmódomból!

Egok harca

Mert mi is az egóm? A személyiségemnek az a része, amilyennek látni és láttatni szeretném magam, az a felem, amelyik állandóan azt figyeli, hogy „milyennek kell lennem”. Az előbb említett helyzetemben az egóm azt sugallja nekem: „be kell bizonyítanod, hogy megbízhatatlan és nem tartja a szavát, le kell győznöd, nem maradhatsz alul!”

Az egó az empátia ellensége. Megakadályozza, hogy igazán együtt érezzek önmagammal, illetve másokkal egyaránt. Akadályoz abban, hogy őszinte emberi kapcsolatot alakítsak ki, aminek középpontjában a tisztelet, a szeretet, a harmónia, a nyitottság és az együttérzés van.

A munkahelyi környezet sokszor nem teszi lehetővé, hogy elkerüljük egymást. Ilyenkor, ha már mindent megtettem a tisztázás és személyes feldolgozás érdekében, valamelyikünknek érdemes félreállni, vagy távozni.

3. Kérdés

Milyen karakter típusokkal akadsz össze leginkább, és ilyenkor mit találnak el benned?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető