Az asszertivitásról

Mai témánk az asszertivitás.

 

1. Idézet

„Az asszertivitásod nem abból fakad, amit teszel, hanem aki vagy.”

Shakti Gawain

2. Felvetés

Számtalan kiváló tréning létezik az asszertív kommunikáció szemléletmódjának és technikájának elsajátítására. Ezen tréningeknek azonban az a hátulütője, hogy sokakban azt az illúziót táplálják, miszerint a különböző technikák ismerete és begyakorlása révén növelni lehet az asszertivitásunkat, azaz önmagunk határozott, de másokat nem bántó képviseletét. Bizonyos esetekben kétségtelenül hatékonyabban leszünk képesek magunkat képviselni, de rendre találkozni fogunk olyan helyzetekkel is, amikor a legjobb panelek sem nyújtanak segítséget. Ilyenkor olyan hatás ér bennünket, ami kizökkent a középpontunkból. Valami beakad nálunk, érzelmi viharba kerülünk, ami felülírja a tanultakat. „Eltalálják a nyomógombunkat.”

A nyomógombunk mögött leggyakrabban olyan korlátozó hiedelem található, ami miatt nem vagyunk képesek kiállni önmagunkért. Például, ha az a meggyőződésem, hogy én nem hibázhatok, olyan helyzetekben, amikor hibáztatást érzékelek irányomban, be fog kapcsolni a nyomógombom, és nem leszek képes asszertíven megvédeni a határaimat akár csak annak elfogadásával és kimondásával, hogy: „Hibáztam.” Helyette mindent elkövetek, hogy megvédjem magam, ami aztán karakteremtől függően visszavágásba, alámenésbe vagy éppen kimenekülésbe torkollik.

Sue Bishop 40 olyan természetes jogot gyűjtött össze Asszertivitás című, magyarul is megjelent könyvében, amelyek sérülése korlátozza szabad megnyilvánulásunkat az adott helyzetekben. Ebből mi kiválasztottuk azt a 20-at, amelyek szervezeti kontextusban leggyakrabban okoznak problémákat. Íme, néhány közülük szemléltetésül:

Jogom van, hogy…

  • Hibákat kövessek el.

  • Bűntudat nélkül mondjak nemet.

  • Kifejezzem érzéseimet.

  • Igent mondjak valamire saját magamért anélkül, hogy önzőnek érezném magam.

  • Logikai alap nélkül tegyek kijelentéseket.

A nyomógombjaink tudatosítása, felismerése és fokozatos kiiktatása révén vagyunk képesek visszanyerni felszabadultságunkat, és létünk alapélményévé tenni az asszertivitást.

ReStart

3. Kérdés

Neked melyek a nyomógombjaid, milyen helyzetekben veszed észre visszatérően, hogy nem voltál képes középpontodban maradni?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető