Védelmi kör

A vezető védelmi köre

Ma a vezető védelmi köréről írunk.

 

1. Idézet

Ha hatalmon vagy, sokkal inkább vakká és süketté válsz a külső jelekre.

Adam Michnik

2. Felvetés

Fejlesztőként azokat a szervezeteket támogatjuk szívesen, ott szeretünk dolgozni, ahol a vezetés célja a munkatársak bevonása, a nyílt és őszinte kommunikáció erősítése, a tabuk feltárása és a kimondások felvállalása. 

Amikor egy cégben kitartóan ez a szemlélet válik meghatározóvá, a munkatársak egyre inkább önazonosak lehetnek, hiszen a helyzet egyre kevésbé késztet szerepjátszásra. Ennek eredményeként mindenki legjobb önmagát hozhatja be a közösbe, játszmák, felesleges küzdelmek kreálása nélkül. Az ilyen helyzet felszabadultságot, természetességet, belső kiegyensúlyozottságot teremt, ami jó hatással van az eredményességre.

Ehhez viszont a vezetőnek sokszor szembe kell nézni olyan véleményekkel, amelyek ütköznek a sajátjával, zavaróak, kellemetlenek, akár kínosak számára. Szembesülni szükséges gyengeségeivel, ellenállásokkal, alkalmazkodni sajátjától eltérő szándékokhoz. 

Az ilyen tisztánlátás gyakran gátolt, aminek több oka is lehet. Először is, a munkatársak legtöbbször tartanak attól, hogy őszinte megnyilvánulásaik hatására megítélésük romlik, ami származhat helyi vagy korábban szerzett tapasztalataikból. 

Másodszor, a vezető sokszor maga sem hallja meg a visszajelzéseket, még akkor sem, ha kimondásra kerülnek – egyfajta süketsége lehet mások kritikájára. 

Végül pedig, gyakran előfordul, hogy a vezetőt egy szűk kör által alkotott védőzóna veszik körül, akik nem engedik át a nem kívánt véleményeket. Hívhatjuk őket „bólogatójánosoknak”, de sokszor csak arról van szó, hogy a személyes szimpátia, az eltöltött évek, a közösen elért eredmények hatására kiválasztódik egy szűkebb, bizalmi kör, amelynek tagjai támogatnak, védenek, meghatározóvá válnak. Így végül ők korlátozzák, hogy a vezető túl gyakran találkozzon zavaró, érzékeny témákkal, ők jelzik a többieknek, mit és miként szabad tenni a szervezetben, és mit nem illik. Szinte példát mutatnak a munkatársak szélesebb körének, hogy mi a helyes viselkedési mód. 

A támogatók pozitív hatása, hogy a vezető így megerősödve igazi vezetőjévé válhat csapatának. Ami viszont veszélyes, ha ez a szűk kör túlságosan bezár, és akadályozza az információ, a vélemények szabad áramlását, ami végül rossz reakciókhoz, döntésekhez vezethet.

A vezető védelmi köre

3. Kérdés

Vezetőként: Működésünkkel kapcsolatban kinek a véleményét hallom meg, és kiét nem?

Beosztottként: Munkámban melyek azok a kimondatlan szabályok, amelyek korlátoznak a szabad véleménynyilvánításban?

Tags:

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető