A vezető és a csapat

Mai üzenetünk arról is szól, miként része a vezető a csapatnak?

 

1. Idézet

Amikor összeállunk, az a kezdet. Ha együtt maradunk, az már haladás.
Együtt dolgozni, az maga a siker.

Henry Ford

2. Felvetés

Egy nagy informatikai tanácsadó szervezet egyik osztálya év eleji elvonulását a Csapatkártyával tervezi. Az előzetes információk alapján úgy tűnik, lesz miről beszélgetniük. A feszült légkör, a vezetővel való nehézkes illeszkedés, az osztályvezető állandó dominanciája miatt a csapat tagjai felvetették: talán szerencsésebb lenne, ha most nem csatlakozna hozzájuk. Azt mondják: „így könnyebben megszólalnak a visszahúzódóbbak is”.

Szerintünk ez nem jó ötlet. Itt van néhány szempont, miért gondoljuk így:

  • A vezető alapból része a csapatnak, ez egy kiindulási pont számunkra. Még akkor is így van, ha nem teljesen harmonikus köztük a kapcsolat.

  • Ha a vezető nincs jelen, könnyen kibeszélés tárgyává válik, és a megbeszélés valódi tétje – mármint, hogy közösen tisztázzák a nehézségeket – könnyen elveszhet.

  • Ha valóban képtelen visszafogni magát, hogy domináljon mások felett, a Csapatkártya keretezte beszélgetés pont jó alkalom arra, hogy gyakorolja a megfigyelői attitűdöt, a háttérbe húzódást – és a program levezetője ebben még segítheti is.

  • Amennyiben jelenlétében tényleg nem lehet nyíltan beszélni, akkor pont ez lehet az egyik tisztázandó téma, amire érdemes közösen figyelmet fordítani.

  • Végül pedig az is könnyen belátható, hogy egy távollétében lefolytatott helyzetfeltáró beszélgetés még tovább távolíthatja őt munkatársaitól, amit egyes vezéregyéniségek saját érdekeik céljából akár ki is használhatnak.

A Csapatkártya lényege pont az, hogy a kimondatlanságokat a felszínre hozza annak érdekében, hogy közös megoldásokat keressen az érintettek teljes köre. A vezető jelenléte nélkül így az alapkoncepció sérül.

Vezeto es a csapat

3. Kérdés

Ha vezető vagy: 
Mennyire vagy képes időnként háttérbe húzódni, hogy megértsd kollégáidnak a tiédtől eltérő szempontjait?

Ha nem vagy vezető:
Miként tudsz kezdeményező lenni, hogy kollégáiddal néha teret engedjetek az együttműködésetek közös átbeszélésének?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2023 Önazonos Vezető