A vezető árnyéka

Ma a vezető árnyékáról írunk.

 

1. Idézet

„A jó vezető arra biztatja követőit, hogy azt mondják el neki, amit tudnia kell, ne pedig azt, amit hallani akar.”

(John C. Maxwell)

2. Felvetés

Jó pár évvel ezelőtt egy barátom arra kért meg, világítsam át az általa vezetett szolgáltató szervezetet. Saját elmondása szerint az frusztrálta, hogy a munkatársai önállótlanok, döntésképtelenek, az ügyfelekkel nem eléggé határozottak, így sokkal több munkát, ellenőrzést, végrehajtást kell napi szinten csinálnia, mint amit a feladatköre megkívánna. Nem igazán jut ideje a stratégiai kérdésekre, tartós ügyfélkapcsolatok építésére.

A kollégáival folytatott negyedik interjú végére kirajzolódott egy kép. „Úgy látom, hogy szigorú kontroll alatt tartasz mindent, nem igazán adsz teret az önállóságnak, és ha mégis, sokszor – magad számára észrevétlenül – felülírod. Akiben van vágy önálló, felelősségteljes munkára, az vagy nem titeket választ, vagy idővel kilép.”

Egy csapat, szervezet működése mindenképpen hordozza vezetője lenyomatát, akár látjuk, akár nem. Ebből az is adódik, hogy ha a lenyomat inkább korlátozza az együttműködést, az eredményességet, a vezetőnek változtatnia szükséges a kontúrjain, hogy az árnyéka is megváltozzon.

Nem véletlenül szoktuk mondogatni, hogy „fejétől bűzlik a hal.” Ez nem elsősorban arra utal, hogy a vezetők nem értik a dolgukat, nem alkalmasak pozícióikba, hanem sokkal inkább arra, hogy a vezetők működése, elvárásai, előfeltevései, késztetései hagyják a legnagyobb nyomot a csapat vagy akár az egész szervezet, mint rendszer működésén.

Egyáltalán nem biztos, hogy egy vezető vagy a vezetői kör tisztában van saját működésének hatásmechanizmusával. Nem csupán azért, mert a megszokott állandó rohanásban nincs módunk megállni, és lehiggadva ránézni, hogyan járulunk saját magunk hozzá egy helyzet kialakulásához. Azért sem, mert egyáltalán nem magától értetődő, hogy szorító helyzetekben magunkban keressük az okokat.  Abban biztosak lehetünk, hogy a munkatársaink érzékelik vakfoltjainkat. Nagy kérdés azonban, hogy megosztják-e velünk ezeket a meglátásaikat.

A vezeto arnyeka

3. Kérdés

A csapatod, szervezeted működése miben tükröz téged vissza?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető