A változásra való felkészülés

Mai témánk a változásra való felkészültségről szól.

 

1. Idézet

„Amikor az emberek készek rá, megváltoznak. Addig soha nem teszik meg, és néha meghalnak, mire odajutnak. Nem változtathatod meg őket akaratuk ellenében, mint ahogy megállítani sem tudod őket, amikor akarják.”

Andy Warhol

 

2. Felvetés

Korábban itt írtunk arról, mi szükséges egy változtatási szándék sikeréhez akár egyéni, akár szervezeti szinten. Ma azt járjuk körül, mikor válik valaki egyáltalán késszé egy változásra, legyen az akár a dohányzásról leszokás vagy éppen egy karrierváltás.

A viselkedésváltozás transzteoretikus modellje (Prochaska és DiClemente) szerint bármilyen viselkedés változásnak öt stádiuma van, és alapvetően a változás mellett és ellene szóló érvek aránya dönti el, hogy melyik stádiumban találjuk magunkat. Ezen arány személyes szintű feltárásához két kérdést érdemes feltennünk.

  • Mennyire szeretném a változást 1-10 skálán? Ez a változás mellett szóló érvek erejét teszteli. Minél magasabb a mondott érték, annál erősebb a motiváció a változásra.

  • Mennyire hiszek abban, hogy meg tudom valósítani? Az itt kapott érték fordított arányban áll a változás ellene szóló érvek súlyával. Minél erősebbek az ellenérvek, annál alacsonyabb a magabiztosság, azaz a változtatási képességünkbe vetett hit.

Az öt stádium:

  1. Fontolgatás előtti szakasz (bármelyik skála érték 4 alatt): Nem állok készen a változásra, túlsúlyban vannak az ellenérvek. Leggyakrabban a korábbi kudarcok miatt alacsony a magabiztosságom. Ebben a stádiumban erős ellenállás, motiválatlanság jellemezhet. Segítség lehet a problématudat kialakítása, hogy nőjön a változás melletti érveim száma.

  2. Fontolgatás (bármelyik skála érték 4-6 között): Ebben a stádiumban egyensúlyban vannak a változás mellett és ellene szóló érveim, ezért mintha egy kerítésen ülnék, és ide-oda billegnék. Halogatás jellemezhet, ami akár évekig is eltarthat. Ebben a stádiumban érdemes lehet a kezdést akadályozó problémákat beazonosítani és azokra megoldást keresni.

  3. Felkészülés (bármelyik skála érték 7): Készen állok a változtatásra, megteszem a kezdő lépéseket. Fontos megerősítést kapnom, hogy jó felé indultam.

  4. Cselekvés (bármelyik skála érték 8-9 között): Már egy ideje következetesen cselekszem, de a képességembe vetett hitem megtámogatásra szorulhat rendszeres elismeréssel, támogatással. Minél több sikerélményem van, annál nagyobb valószínűséggel tudok továbblépni a következő stádiumba.

  5. Fenntartás (mindkét skála érték 10): Kialakultak a megfelelő rutinjaim, egyre erősebb a magabiztosságom, ami persze nem jelenti azt, hogy nem eshetnék vissza a régi üzemmódba. Ilyenkor érdemes végiggondolnom, hogyan lehet a jövőben ezeket elkerülni.

A modellt kidolgozó kutatók szerint az emberek 80%-a az első két stádiumban található. Ilyenkor különösen jól jöhet a külső támogatás például egy coach személyében, aki segít végigvezetni az összes stádiumon a kívánt viselkedési változás rögzüléséig.

A vatozasra valo felkeszules

3. Kérdés

Mi az a komolyabb változás az életedben, amin már gondolkodsz, de még nem billentél át? Mire van szükséged az előrelépéshez?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető