A tanulási stílusainkról

Minden év egy kicsit újrakezdés, egy új tanulás is, így az első idei üzenetünk a tanulási stílusainkról szól.

1. Idézet

„A drasztikus változások időszakában azok öröklik a jövőt, akik tanulni képesek.”

Eric Hoffer

 

2. Felvetés

A „tanulás” kifejezésről sokunknak az iskolában töltött évek emlékei ugranak be. A bennünk elinduló film jellemző epizódjaiban olyan képek jelennek meg, mint iskolatáska, lecke, pad, füzet, tanár, tábla, ellenőrző, felelés, tornaóra, folyosó, osztálytársak stb. Az iskolai minta alapján a fő emlék a tanulásról egyfajta tematizált tananyag elsajátítása valamiféle intézményi keretek között.

Pedig a film azóta is pörög, és életünk során folyamatosan tanulunk, noha ennek formája és módja változó. A téma kutatója David A. Kolb Tapasztalati tanulás modelljében négy különböző tanulási stílust különböztet meg. Ezek közül

kettő az információk gyűjtését biztosítja:

  • konkrét tapasztalás: dolgok és helyzetek közvetlen megtapasztalása, megélése,

  • elvont elméletalkotás: helyzetek tanulságainak motívumokban, modellekben való rögzítése,

kettő az információk feldolgozását szolgálja:

  • reflektív megfigyelés: események külső megfigyelése, és ezekről való elmélkedés, reflektálás,

  • aktív kísérletezés: valami olyan kipróbálása, amit még nem csináltam korábban.

Ezek kombinációból négy tanulási típus különbözthető meg: megfigyelő, gondolkodó, döntéshozó, cselekvő. A négy tanulási stílus bizonyos mértékig mindegyikünkben ott van, mégis egyéni preferenciáinktól és a helyzettől függően különböző mértékben alkalmazzuk őket.

Kolb modell-teglalap

Különös módon életünk során jelentős változás nem történik abban, hogy általában mely tanulási stílusokat részesítjük előnyben. Vezetőként fontos ezért, hogy felismerd, feltárd kollégáid tanulási orientáltságát, és az új feladatok bevezetésekor biztosítsd a számukra megfelelő kereteket. Különösen kerülendő, hogy saját igényeidből kiindulva olyan körülményeket kínálj mások számára, amelyek kényelmetlenek számukra. Ezen túl persze az is igaz, hogy nem árt, ha a tanulás során egy kicsit kimozdítod őket komfortos kereteikből, hiszen az a legeredményesebb, ha a négy tanulási stílussal körbejárják az adott fejlődési témát.

 

3. Kérdés

Milyen a Te saját tanulási stílusod, amelynek lencséjén keresztül gondolkozol kollégáid fejlesztéséről?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető