A szervezeti változásokat kísérő ellenállásról

Mai témánk az ellenállás természetéről és leküzdéséről szól.

1. Idézet

„Az emberek nem a változásnak állnak ellen, hanem hogy megváltoztassák őket!”

Peter Senge

 

2. Felvetés

Múlt heti levelünkben arról írtunk (itt), hogy ha a megszokottól eltérőt szeretnénk életünkbe bevezetni, ellenállás keletkezik bennünk, belső termosztátunk az adott területen vissza akarja állítani a korábbi egyensúlyt. Minél nagyobb a változtatás, annál nagyobb lesz a keletkező ellenállás is. Ez a változás magától értetődő kísérőjelensége.

Amikor vezetőként változtatást vezetünk be szervezetünkben, hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az összefüggésről, és megijedünk a megjelenő ellenállástól, sokszor akár vissza is lépünk tervünktől. Pedig ha egy ilyen átalakítás során nem keletkezik ellenállás, az gyanút kelthetne bennünk, hogy valójában semmit nem tettünk. Lehet, hogy olyasmit léptünk meg, amire már mindenki régóta felkészült. Minél merészebb egy nem várt változtatás léptéke, annál nagyobb ellenállásra számítsunk. A kérdés nem az, hogyan minimalizáljuk az ellenállást, hanem hogy miként kezeljük várható megjelenését, és hogyan transzformáljuk a benne levő energiát a változás irányába ható momentummá.

Ahhoz, hogy a munkatársak a változás mellé tudjanak állni, három téren szükséges megerősítést kapniuk.

  • Értelem: Tisztán kell látniuk a változás értelmét/célját, hogy mi érhető el általa, illetve milyen helyzet kerülhető el a változás révén. Ez a tisztánlátó fejnek szóló üzenet.

  • Hajlandóság: Meg kell találniuk a változásban a személyes nyereségüket minimum hosszabb távon. Ez az azonosulást tápláló szívnek szóló üzenet,

  • Képesség: Bízniuk szükséges abban, hogy megvalósítható az elképzelés és hogy ők személyesen is képesek lesznek hozzájárulni a képességeikkel. Ez a cselekvő kéznek szóló üzenet.

Vezetőként minél tudatosabban támogatod a fenti három területen a megerősítő válaszok megszületését – mind a szervezet, mind az egyének szintjén -, annál erősebb lesz az első ellenállásból megszülető elköteleződés a szervezeti változások mellett.

Szervezeti valtozas

3. Kérdés

Milyen szervezeti változtatásban lehetnek segítségedre ezek a szempontok?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető