A személyes szintű kapcsolódásról

Ma a személyes szintű kapcsolódásról lesz szó.

 

1. Idézet

„Mi nyilatkozik meg a művészetekben? Mindig a személyesség. Anélkül, hogy «ne vinnénk a bőrünket a vásárra», ne adnánk bepillantást személyiségünk mélységeibe, nincs művészet.”

(Vekerdy Tamás)

2. Felvetés

A napokban egy olyan vezetővel beszélgettem, akinek a cégét éppen eladja a külföldi tulajdonos. Ebben a helyzetben kéne együtt tartani a csapatot, biztosítani a működést. Elmondta, hogy ez első sokkon túltéve magát, háttérbe tolta saját igényeit, utána olvasott a változás-kezelésnek, és azóta teljes figyelmével a kollégáira koncentrál. Rengeteget beszélgetnek a helyzetről, megéléseikről, informális alkalmakat szerveznek valamelyik online platformon, és mára túljutottak a megrázkódtatáson. Egy ember ment el, szétdobták a munkáját és fizetését, és lelkileg felkészülten várják a fejleményeket.

Miért van az, hogy nagy többségünk csak akkor megy el orvosi kivizsgálásra, amikor betegek leszünk, miközben egészségesen elkerüljük a szűrővizsgálatokat? Ennek analógiájaként miért van az, hogy a normál üzletmenet során folyamatosan az üzletre, a feladatokra koncentrálunk, és akkor nyílik szemünk és fülünk a munkatársaink személyes életének, megéléseinek részleteire, amikor baj van, és össze kell rántani a csapatot. Ilyen volt például az elmúlt egy év, amikor sok vezető jött rá arra, hogy az online elszigeteltség terében foglalkoznia szükséges munkatársai lelki világával is, ha fenn kívánja tartani az eredményességet.

Sokan gondolják úgy, hogy a munkahely üzletről és nem „lelkizésről”, munkakapcsolatokról és nem barátkozásról szól, hogy mindenki felnőtt ember, és oldja meg otthon a nehézségeit, hogy hagyjuk ki az érzelmeket a racionális üzleti világból. Pedig, ha eltérő szerepekben is, ugyanaz az ember megy be dolgozni, mint aki hazatér a családjától. Legalábbis ezt kívánja meg a hitelesség, az önazonosság. Ne hordjunk álarcokat, hanem magunkat adjuk minden körülmények között. Ennek pedig szerves része az, hogy érző lények vagyunk, akiknek igénye van a személyes szintű kapcsolódásokra, amit a távmunka még nehezebbé tesz.

Egy barátom szerint ez a személyességre törekvő vezetés adja az üzletember lényegét, ahol az Üzlet és ez Emberség egybekel.

shutterstock_740222875_M

3. Kérdés

Te mit teszel azért, hogy személyes szinten is kapcsolódj a munkatársaidhoz?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető