A személyes miért

Mai témánk a személyes miértről szól.

1. Idézet

„Az öröm abból fakad, amit teszünk, ez elégedettség pedig abból, amiért tesszük.”

Simon Sinek, David Mead, Peter Docker: Találd meg a miérted? (HVG könyvek, 2018)

2. Felvetés

Ez a történet három kőfejtőről szól, akik a bányában éppen követ törnek, amikor arrafelé jár egy vándor. Kérdezi az elsőt:

– Te mit csinálsz?

– Nem látod? Követ török!

Kérdezi a másodikat:

– Te mit csinálsz?

– Pénzt keresek, hogy eltarthassam a családomat.

Megkérdezi végül a harmadikat is:

– Hát te mit csinálsz?

– Én katedrálist építek.

Mennyire más a hozzáállásunk attól függően, milyen értelmet tulajdonítunk az adott helyzetnek, feladatnak, munkakörnek, azaz milyen jövőképbe illeszkedik saját tevékenységünk. Szárnyakat adhat a motivációnknak, amennyiben cselekedeteink nap, mint nap küldetésünket, személyes miértünket teljesítik ki. Ahogy a történetben is érzékeljük, mennyire más jelentőséget tulajdonít a harmadik kőfejtő kemény munkájának pusztán azáltal, hogy tágabb kontextusba kerül. Mivel tevékenységének távlati célja ösztönző számára, neki hivatása van, míg a többieknek feladatuk, munkájuk.

A küldetésünk gyakorlásával járó beteljesedés élmény és az ezzel járó elégedettség sokkal mélyebb és tartósabb érzés a gyorsan múló örömnél. Egyáltalán nem biztos, hogy a feladatainkban minden nap örömet találunk, ugyanakkor folyamatosan átélhetjük a beteljesedés élményét, amennyiben a munkánk révén valami nagyobb egész részének érezhetjük magunkat.

 

3. Kérdés

Mi a Te katedrálisod, azaz személyes miérted, ami elhivatottságot ad a mindennapjaidnak ebben a zavaros időszakban is?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető