A személyes hatékonyság új megközelítése

Mai témánk a személyes hatékonyság újfajta megközelítéséről szól.

1. Idézet

„Míg a nap során rendelkezésre álló órák száma adott,
a bennünk meglévő energia mennyisége és minősége nem.”

Tony Schwarz

2. Felvetés

Egy, a Harvard Business Review-ban 2007 októberében megjelent cikk (Tony Schwartz – Catherine McCarthy: Manage Your Energy, Not Your Time) óta új szemlélet söpört végig a személyes hatékonyság értelmezésében. Legtöbbször a rendelkezésre álló idő kevés az összes feladatunk minőségi elvégzéséhez. Időt márpedig nem tudunk teremteni, az korlátos. A kérdés tehát az, hogyan tudjuk minél energizáltabb állapotban tartani magunkat munkánk során.

A tartósan kiemelkedő teljesítmény és a személyes elégedettség lényeges előfeltétele, hogy tudatosan törekedjünk olyan állapot fenntartására, amikor testi szinten energizáltak, érzelmi szinten ráhangoltak, mentális szinten fókuszáltak, és spirituális szinten önazonosak vagyunk.

  • Testi szinten: Miként biztosítod szervezeted és idegrendszered számára a megfelelő alvást és pihenést, hogyan táplálkozol, mit teszel fizikai állóképességedért?

  • Érzelmi szinten: Hogyan töltöd fel magad rendszeresen pozitív energiával, ami lehetővé teszi a logikus és reflektív gondolkodást, valamint a másokhoz való minőségi kapcsolódást?

  • Mentális szinten: Hogyan biztosítod, hogy a munkádban a lényeges feladataidra intenzíven, zavarmentesen fókuszálhass, közben pedig valódi szüneteket tartva töltődj fel?

  • Spirituális szinten: Hogyan biztosítod, hogy az identitásod és a tágabb életvíziód összhangban legyen az aktuális életed történéseivel?

Az új paradigma szerint nem önmagában az önfegyelem és a pozitív gondolkodás a kulcs. Olyan, tudatosan kialakított, rendszeressé tett személyes rutinok kialakítása szükséges, amelyek idővel szokásokká válnak, és segítenek magas szinten és pozitívan tartani a személyes energiánkat. Ez biztosítja, hogy minél inkább a teljesítmény zónában végezhessük a dolgunkat.

További részleteket itt olvashatsz.

Energiamatrix

3. Kérdés

Milyen apró változtatás beépítése segíthetne abban, hogy magasabb szintre lépj mindennapi energizáltságodban?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető