A sokszempontúság

Mai témánk a sokszempontúság erejéről szól.

1. Idézet

„Two heads are better than one.” (angol közmondás)

„Több szem többet lát.” (magyar közmondás)

 

2. Felvetés

A közmondás nyugodtan lehetne az egyre inkább előtérbe kerülő sokszínűség (diverzitás) szlogenje, amely témáról itt írtunk korábban. Minél több szemszögből tekintünk egy helyzetre, annál több megvilágításba kerül, annál több szempontból gondolható végig, így annál jobb megoldások születhetnek.

Csakhogy sok csapatban tapasztaljuk, hogy vannak hangosabb és csöndesebb tagok. Egyesek sokkal többször hallatják a hangjukat, mások visszahúzódóbbak. Számos vezető azzal fogadja el ezt a helyzetet, hogy mindenki felnőtt ember, hozzászól, ha van mondanivalója, senkit ne kelljen noszogatni véleménye elmondásáért.

Sokszor azonban e gondolat önáltatást, konfliktuskerülést vagy felelősséghárítást leplez. Lehet ugyanis, hogy egyesek extravertáltak, gyorsabban nyílnak meg, míg mások inkább introverzióra hajlamosak, és hosszabban érlelik magukban véleményüket, több térre és időre van szükségük a megszólaláshoz. Az is lehet, hogy egyesek az egyéni érvényesülést részesítik előnyben, míg mások a csapategységet preferálják. És persze az is előfordulhat, hogy egyesek valós vagy vélt ereje, hatalma miatt mások nem kívánnak, vagy éppen mernek ellenvéleményeket megfogalmazni, így inkább nem szólnak hozzá.

Bármi is legyen az ok, ilyen esetben a csapat eredményessége elmarad attól, amire képes lenne, mivel a lehetségesnél kevesebb szemléletmód jelenik meg a megbeszéléseken, így a döntésekben is.

Szem

3. Kérdés

Te miként teszel azért a csapataidban, hogy mindenki kivegye a részét a diskurzusból, és egyetlen lényegi szempont se maradjon ki a megbeszélésből?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető