A pályamódosításról

Ma az életszakasz-váltásról, pályamódosításról lesz szó.

1. Idézet

“A kreativitás a káoszban születik, még akkor is, ha a zavar közepette kissé nehéz meglátni a lehetőségeket.”

Charles Handy


 

2. Felvetés

A következő évek során az előttünk álló változások sokakat kényszeríthet szakmai pályájuk módosítására. Akiknél ez hirtelen következik be, azok megpróbálnak gyorsan reagálni, és – ha lehet – új irányba átállni.

Ugyanakkor legtöbbünk számára már jóval a drámai változás előtt megjelennek bizonyos jelek, amint a szeizmográfok is képesek előre jelezni egyes földrengéseket, ha nem is mindet. Az ilyen „jelek” érkezhetnek kívülről, amint ügyfelek, vezetők, kollégák, családtagok vagy mások reakcióiból észleled, hogy lelkesedésed már nem a régi. Ugyanakkor érkezhetnek belülről is, amint a tested, az érzelmi reakcióid, vagy egyes visszatérő gondolataid üzennek, így megértheted, az aktuális feladataidhoz, szerepedhez fűző viszonyulásod megváltozott. Akár így, akár úgy, érdemes tudatosan odafigyelni, hogy mi történik benned, és ha itt az ideje, felkészülnöd valami újra.

Ha képes vagy megérteni ezeket a jeleket, akkor még időben elindíthatod a változást, így még az előtt tudsz cselekedni, mielőtt teljesen kimerülne benned  eddigi feladataid, tevékenységed, közeged iránti elkötelezettség. Ha időben lépsz, még lesz benned elég lendület, hogy egy részét az új irány megtalálására, és arra való a felkészülésre fordítsd.

Charles Handy Üres esőkabát című könyvében ennél is körültekintőbb stratégiát javasol és azt ajánlja, kezdjük el az új utak kialakítását, mielőtt a jelenlegi életszakaszunkban a csúcsra érnénk. A képre kattintva egy másfél perces videóban angolul el is magyarázza, hogy miért.

A masodik gorbe

3. Kérdés

Jelenleg te hol tartasz ezen a görbén a munkád, szakmai pályád terén?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2023 Önazonos Vezető