A nyitottságról

Mai témánk a nyitottságról szól.

1. Idézet

“Nem sokat fejlődik az ember, ha harminchét éves korában ugyanabban hisz, mint hétéves korában. Túl kell lépni a régi elképzeléseken, szokásokon, véleményeken, olykor még a barátokon is. Nehezen tanulja meg az ember, hogyan kell elhagyni dolgokat. A kígyó levedli bőrét, mert arra van szüksége. Nem férnek el az új dolgok, ahol kevés a hely.”

Marlo Morgan

 

2. Felvetés

Az újjal, a változással szembeni ellenállás mögött szinte kizárólag a félelem áll, a veszteségtől való félelem. Jim Collins Jóból kiváló című könyvében erre a következtetésre jutott: jó mércéje annak, hogy milyen egy cég belső vágya a kiválóságra a középszerűséggel szemben, ahogyan egy cég a technológiai változásokra reagál. Kiváló cégek átgondoltan és kreatívan állnak hozzá, és keresik a kiaknázható lehetőségeket. A középszerűek reagálnak, és megzökkennek attól tartva, hogy lemaradnak.

A mai VUCA világban minden szinten erősíteni szükséges a nyitottságunkat. személyes szinten is. Jó, ha tudatosan szétválasztjuk, hogy mi a dolgunk munkánk különböző területein ezzel:

  • Szokásos üzletmenet (BAU): Ellátni az aktuális feladatainkat, minél hatékonyabban és eredményesebben.

  • Innováció: Folyamatosan fejlődni és fejleszteni a meglévő eszközrendszerünket, hogy „holnap” is megfeleljünk a saját elvárásainknak és a környezetünk igényeinek.

  • Formabontás: Keresni a módját annak, mivel tudunk újszerűen utat törni, más perspektívát nyitni a távolabbi jövő által kínált egészen más térben.

Ennek a három gondolkodási dimenziónak párhuzamos nyomon követése zökkenőmentesebb navigálást kínálhat számunkra a jövő változásaiban.

A nyitottsag

3. Kérdés

Mi az a szokatlan, újra meg újra visszatérő impulzus a mindennapjaidban, ami kopogtat, de nem akarsz ajtót nyitni neki?


Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető