A munkahelyi barátságokról

Ma a munkahelyi barátságokról írunk.

 

1. Idézet

„Egy nap barátok nélkül olyan, mint a bödön egy csepp méz nélkül.”

(Micimackó, A. A. Milne)

2. Felvetés

Már írtunk a Gallup által végzett globális kutatásról, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy a kiválóan teljesítő cégeknél mitől teljesítenek jobban a munkavállalók. Ennek a kutatásnak eredménye 12 állítás A 4. állításról itt írtunk korábban. Most a 10. állítást vesszük szemügyre, ami így hangzik:

Van igazán jó barátom a munkahelyen. (I have a best friend at work.)

Különféle szervezetekben dolgozva az a tapasztalatunk, hogy ez az állítás váltja ki a legtöbb vitát, ellenállást, szkepszist, főleg férfiaktól, akik úgy látják: „Nekem nincs szükségem munkahelyi barátokra.”, „A munkahely nem arra van, hogy lelki életet éljünk”, „Az egy dolog, hogy a kollégákkal barátságosan viselkedem, de ettől még ez nem barátság.” Ebből a megközelítésből fakadhatnak olyan vezetői meggyőződések is, miszerint a kollégák csevegése, a közös ebédek, a szoros kapcsolatok rontják a hatékonyságot.

Bármit is gondolunk a munkahelyi barátságokról, a kutatás azt mutatja, pozitívan befolyásolja a munkatársak teljesítményét. Ráadásul különösen igaz ez a női munkavállalók körében. Azok a nők, akik magas értéket adtak erre az állításra, több mint kétszer olyan elkötelezettek (63%), mint akik alacsonyabb értéket választottak (29%).

Nem csak a fizetésünkért járunk be dolgozni. Legalább ennyire fontos egy olyan szervezeti kultúra, amelynek tartozékai a bizalom, a valahova tartozás élmény és a bevonás. Elvégre a világ eddigi leghosszabb kutatása szerint, amelyről itt írtunk korábban, a jó kapcsolatok boldogabbá és egészségesebbé tesznek. Amikor munkatársak mélyen kötődnek egymáshoz, a munkahelyi jóllét olyan állapotát élik meg, ami pozitív, a szervezet számára is előnyös tettekre ösztönzi őket.

A legjobb munkáltatók és vezetőik felismerik, hogy az emberek értelmes és tartalmas kapcsolatokat kívánnak építeni, hogy a cég iránti lojalitás jórészt ezeken a kapcsolatokon alapszik, és hogy ezért tenni is lehet. Az ő céljuk nem a munkahelyi barátságok erőltetése, hanem egy olyan légkör megteremtése, amelyben szorosabb kapcsolatok alakulhatnak ki. Ebben segíthetnek a következők:

  • Támogasd a nyílt kommunikációt és együttműködést a csapatodban és a szervezetben!

  • Ösztönözd az embereidet arra, hogy jobban megismerjék egymást!

  • Támogasd a közösséget építő tevékenységeket, és aktív példamutatással vegyél részt rajtuk!

Munkahelyi baratsag

3. Kérdés

Mit gondolsz a munkahelyi barátságokról, és miként hat ez a kapcsolódások minőségére a csapatodban?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető