A mérgező vezetőről

Időszerűnek érzünk egy olvasmányt a mérgező (toxikus) vezetőről.

 

1. Idézet

„A kultúra fontosabb, mint a vízió. Egyes vezetőknek nagyszerű víziójuk van,

de olyan mérgező kultúrát hoztak létre, ahol ez a vízió soha nem fog megvalósulni.”

Phil Cooke

2. Felvetés

Nehéz elképzelni, hogy valaki ne dolgozott volna középszerű vagy éppen alkalmatlan vezetővel. Az ilyen tapasztalatoknak nagy értéke van, sokat formálnak vezetői önképünkön. Meg tudjuk fogalmazni, mit szeretnénk másként csinálni.

Egy másik kategória azonban azok a vezetők, akik kifejezetten romboló hatást hagynak maguk után, nem csak a csapat teljesítménye, hanem sokszor az egyének önbecslése is összeomlik. Az ilyen, ún. mérgező vezetők alatt általában magas a fluktuáció, amit azzal indokolnak, hogy nem mindenki tudja kezelni a magas teljesítmény elvárásokat. Rövid távon meglehetősen sikeresek lehetnek, de hosszú távon kárt okoznak, mivel nem nevelnek ki hiteles vezetőket és jól teljesítő csapatokat.

Számos osztályozás létezik arra, hogyan lehet azonosítani egy mérgező vezetőt. Alább hat jellemzőt mutatunk be ezen cikk alapján, amelyek leggyakrabban együtt járnak egy mérgező vezető működésében. Ismeretük segíthet azoknak, akik magukban kezdik keresni a hibát, amikor ilyen személy hatása alá kerülnek.

  • Autokrata – kikényszeríti akaratát anélkül, hogy mérlegelné a csapatától származó ötleteket és véleményeket. Szigorú kontrollt tart fenn, és nem tolerálja a hibákat.

  • Nárcisztikus – túlzottan érzi saját fontosságát, különlegességét, arrogáns és öncélú, szüksége van mások csodálatára, és hiányzik belőle a mások iránti empátia.

  • Manipulatív – saját haszna érdekében visszaél helyzetével, kapcsolataival és szervezeti beágyazottságával.

  • Megfélemlítő – zaklatja beosztottjait és a körülöttük lévőket, hogy elérje célját, hajlamos „vasököllel uralkodni”. Beosztottjai félnek az elutasítástól vagy a nevetségességtől.

  • Túlzottan versengő – mindenáron nyerni akar, amely hozzáállással gyakran gázol bele mások lelkébe. Gyorsan hoz döntéseket, és ritkán vonja be kollégáit.

  • Diszkriminatív – nem értékeli a sokszínűséget, nem akarja, hogy ellentmondjanak neki, ezért olyanokkal veszi körül magát, akik azt mondják neki, amit hallani szeretne.

Az egészben az a legfájdalmasabb, hogy az ilyen vezetők nem feltétlenül rossz emberek. Számos esetben nem veszik észre, mit csinálnak. Viselkedésük a vélt szervezeti elvárásokat követi, amellyel saját önbizalomhiányukat vagy más személyiség torzulásukat kompenzálják.

Mergezo vezeto

3. Kérdés

Hogyan tudod a felsorolt tulajdonságokat tanulássá fordítani saját vezetői stílusod kialakításánál?

Tags:

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető