Helyzetfüggő vezetés

A kívánatos vezetői stílus

Mai írásunkban a kívánatos vezetői stílus témáját érintjük.

 

1. Idézet

Nem a hatalma tesz valakit nagyszerű vezetővé,

hanem az a képessége, hogy másokat fel tud hatalmazni.

John Maxwell

2. Felvetés

Egyetértünk John Maxwellel. A nagy vezetőkre rendre úgy emlékeznek vissza egykori beosztottjaik, hogy támogatásuk kulcsszerepet játszott a bennük rejlő potenciál kiteljesítésében. Ugyanakkor a felhatalmazás nem azonos a feladatok kiosztásával és a ráhagyással. Helyzettől, személytől és sok mástól függ, mennyire képes valaki élni a felhatalmazottsággal.

A helyzetfüggő vezetés modellje éppen azt üzeni vezetőknek, hogy nincs egy „tökéletes” vagy éppen „kívánatos” vezetői működési mód, vagyis a teljes felhatalmazásnak is vannak korlátai. A modell megközelítésében a vezetőnek alapvetően két eszköze van: 1) a feladat-orientált irányítás és a 2) a kapcsolat-orientált támogatás. Ezen eszközök különböző kombinációit szükséges rugalmasan testre szabnia egy adott munkatárs – adott munkaköre, feladata kapcsán megmutatkozó – rákészültsége, azaz 1) kompetenciája (képesség, tudás, készség) és 2) hajlandósága (motiváció és magabiztosság) függvényében. Korábban itt írtunk a személyes teljesítmény képletéről, amelyben éppen ez a három tényező szerepel. A helyzetfüggő vezetés személyre (és helyzetre) szabottan menedzseli a teljesítményt.

Az alábbi ábrán megjelenítettük a vezetői eszközöket (alsó koordináta rendszer) és a munkatársi rákészültséget (fordított koordináta rendszer). Az ábra jól mutatja, hogy a munkatárs adott munkakörhöz tartozó rákészültsége dönti el, milyen módon és arányban szükséges alkalmazni a vezetői eszköztár két elemét.

  • A jobb alsó negyedben nagy a munkatárs hajlandósága, de alacsony a kompetenciája, amely esetben szakmailag irányítani szükséges, de ehhez nem igényel extra támogatást (Irányítás).

  • A jobb felső negyedben mind a hajlandóság, mind a kompetencia szintje alacsony, itt irányításra és támogatásra is szükség van (Mentorálás).

  • A bal felső negyedben megvan a kompetencia, de alacsony a hajlandóság, ezért elsősorban támogatásra van szükség (Coaching).

  • A bal alsó negyedben a kompetencia és a hajlandóság szintje is magas, így működhet akár a delegálás, akár a teljes felhatalmazás.

Az idézet olyan vezetőkről szól, akik folyamatosan figyelmet fordítanak arra, hogy munkatársaikat újra meg újra a jobb alsó negyedből a bal alsó negyedbe mozdítsák növekvő kihívások elé állítva őket, így segítve kiteljesedésüket. Tudják, hogy enélkül nincsenek hosszú távon elkötelezett és jól teljesítő munkatársak.

Helyzetfüggő vezetés

Érdemes végiggondolnod, melyik negyedben találhatók jelenleg a kollégáid a feladataik alapján, hogy testre tudd szabni a vezetői működésedet, ezzel is segítve fejlődésüket, a teljesítményük javulását.

3. Kérdés

Melyik negyedben találhatók azon beosztottjaid, akik a legnehezebben vezethetők számodra?

Tags:

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető