A kérdéseink minőségéről

Mai témánk a kérdéseink minőségéről szól.

1. Idézet

„Kérdéseink meghatározzák gondolatainkat. A gondolkodás nem más, mint kérdések feltevésének és megválaszolásának folyamata. Ha meg akarjuk változtatni életünk minőségét, meg kell változtatnunk szokásos kérdéseinket. A sikeres emberek jobb kérdéseket tesznek fel, ezáltal jobb válaszokat kapnak.”

Tony Robbins

 

2. Felvetés

Az életünk történései felett nincs teljes kontrollunk. Azt azonban mi döntjük el, mire irányítjuk egy helyzetben a fókuszunkat. Ezt alapvetően a fejünkben szinte észrevétlenül megfogalmazódó kérdések határozzák meg. Ismerősek az alábbi változatok?

  • „Hogy lehetek ilyen hülye?”

  • „Miért éppen velem történik ez?”

  • „Miért nem hagynak már végre békén?”

Vajon hogyan reagálnánk ugyanarra a helyzetre, ha más kérdések fogalmazódnának meg bennünk, és ezáltal más jelentést tulajdonítanánk a kiváltó helyzetnek? Ez a figyelem irányításának ereje: mire összpontosítasz a mindennapjaidban rutinszerű kérdéseiddel? A recept egyszerű, de nem könnyű. Ugyanis a figyelem irányítása tudatosságot igényel, ami sok energiát visz el, és amint kizökkenünk az egyensúlyunkból, a fókuszunk hamar visszatér a megszokott hiányszemlélethez. Nem tehetünk mást, mint hogy újra meg újra arra irányítjuk figyelmünket, a megerősít bennünket, és ez egy idő után szokássá, automatizmussá válik.

Ennek gyakorlásában sokat segíthetnek olyan kérdések, amelyek automatikusan megerősítő irányba terelik figyelmünket. Egy jól irányzott kérdések az agyunkat automatikusan arra készteti, hogy választ keressen. Így nehéz helyzetekben jól jöhetnek olyan „előre gyártott” kérdések, mint az alábbiak:

  • Mi a nagyszerű ebben a problémában?

  • Mire tanít engem ez a helyzet?

  • Mi számomra a megoldás kulcsa?

  • Miért vagyok igazán értékes ember?

Ezek a kérdések a helyzeteddel és az erőforrásaiddal való elégedettségre irányítják figyelmedet, és ezzel abban is támogatnak, hogy értékeld az eredményeidet és az azokhoz való hozzájárulásodat a tehetetlenség, önbántás megélése helyett. Ez az elismerő állapot önmagában növelheti önbizalmadat, ami lényeges kelléke annak, hogy életed bármelyik területén könnyebben tudj változtatni.

Kerdeseink minosege

3. Kérdés

Mi a benned leggyakrabban visszaköszönő kérdés nehéz helyzetekkel kapcsolatban, és mire tudnád lecserélni?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető