A kérdéseim hatása

Ma a kérdésekben rejlő lehetőségekről lesz szó.

1. Idézet

„Csak a kérdező elme jut megoldásokra”

Edward Hodnett

 

2. Felvetés

Naponta szembesülünk olyan kérdésekkel, amelyek megállásra késztetnek. Ilyenkor ezek segítenek, hogy kilépjünk a mindennapi pörgésből, rutinból és elgondolkozzunk. Akkor is így van ez, ha az első megjelenő válasz a “nem tudom”. Sőt, akkor különösen!

Az igazán jól célzott kérdések olyan válaszokat tárnak fel, amelyekről nem is tudtuk, hogy ott voltak bennünk. A jó kérdés kizökkent, energiát teremt bennem és elkezdem új perspektívából látni a helyzetet.

Hogyan találom meg a megfelelő megoldást, ha nem látom át a problémás helyzetet, és azt sem, miként veszek magam is részt annak kialakításában? Két dologra is szükségem van, ha eredményes és tartós megoldásokat keresek: a helyzet feltárására, ami tudatos elemzés, és önmagam belső feltérképezésére, ami már túllép ezen.

A kerdesek hatasa-300

Mitől erős egy kérdés? Sokféle körülménynek lehet erre befolyása, ugyanakkor sokszor azt tapasztaljuk, hogy a kérdés ereje attól függ, hogy a megfelelő nyitottság pillanatában érkezik-e meg hozzám. Ha jó az időzítés, új megértés teremtődhet bennem. A megértés pedig alapja a változásnak és a fejlődésnek.

A vezetőknek feladatuk is az ilyen “nyitottság pillanatok” megteremtése. Csapatépítő programjainkon mi is gyakran dolgozunk kérdésekkel. Az így teremtett személyes közelség kapcsolaterősítő hatású, ami – ha egy időben, az egész csapatban megtörténik – képes a kohézió fokozására.

3. Kérdés

Melyek azok a nehéz helyzetek a kollégáiddal, amikor egy kérdés hatásosabb lehetne, a szokásos reakcióidnál?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető