Not yet

A jobbító vezetői hozzáállás

Mai üzenetünk a munkatársaink fejlődésének támogatásáról szól.

1. Idézet

„A félelem az emberi kiteljesedés legnagyobb akadálya.”
Robert Monroe

 

2. Felvetés

A szervezeti siker a vezetőben és munkatársaiban kialakult szemlélettől függ. Ez a szemlélet alakítható, és alapvetően abban mutatkozik meg, hogyan viszonyulunk a sikertelenségekhez.

  • A rögzült szemléletmódban azt gondoljuk magunkról, hogy olyanok vagyunk, ahol éppen tartunk, és hogy abból nemigen van továbblépési, kiteljesedési lehetőség, ezért kerüljük a nehézségeket, félünk a kudarctól.

  • A fejlesztői szemléletben nem szorulunk rá, hogy állandó megerősítést kapjunk, hanem próbálunk magunk boldogulni. Bevállaljuk a kihívást jelentő feladatokat, mert bízunk abban, hogy azok fejlesztenek minket.

Meg nem

A lényeg: ha valami nem sikerül, fogadjam el, hogy „még nem” tartok ott, de képes vagyok a fejlődésre, és bánjak így a környezetemben levőkkel is. Ha következetesen ezzel attitűddel reagálok mások botladozásaira is, az a „bizalom megelőlegezésével” sokat segíthet a rögzült szemléletmódból átvezetni őket a fejlesztői szemléletmódba. Sokunknak szüksége lehet ilyen támogatásra az egyre elhatalmasodó VUCA világban. Ráadásul, ha kifejlesztjük magunkban ezt az attitűdöt, a magán kapcsolatainkban, gyermekeink nevelésben is hatásos lehet.

Erről szól Carol S. Dweck-től 10 perces magyarul feliratozott TED előadása, aki a fejlődési szemlélet (growth mindset) koncepciójának megalkotója és kutatója, akinek egy könyve is megjelent erről magyarul.

A „még nem” típusú fejlődési szemléletmód magabiztosságot ad, ami kitartáshoz, nagyobb elköteleződéshez és jobb teljesítményhez vezet.

3. Kérdés

A környezetedben melyik kapcsolatodban gyakorolhatnád leginkább a fejlesztői szemléletet?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető