A jobbító befolyás

Mai írásunkban a jobbító befolyástól indulunk, és az önelfogadás témájáig jutunk el.

 

1. Idézet

„A rossz minőségű rendet nem átrendezéssel kell javítani, nem a hatalom igazságos elosztásával az adott rossz emberanyagban, hanem bele kell dobni valami jót.”

Ottlik Géza

2. Felvetés

Sokszor tapasztaljuk, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretnénk. Ilyen, amikor

  • egy csoport nem tud jól együtt dolgozni,

  • egy kapcsolat csak csikorogva működik,

  • amikor egy projektben újabb és újabb nehézségek jelentkeznek.

Legtöbbször az analitikus gondolkodásunkra hagyatkozva elkezdjük megvizsgálni, mi is lehet a jelenségek mögött: a szereplők viselkedése, az érdekek ütközése, a stílus különbözősége, az információ hozzáférhetősége, a megfelelő tudás vagy folyamatok hiánya, a vezetési mód, a szervezeti struktúra, és így tovább. Megpróbáljuk azonosítani a főbb akadályozó tényezőt / tényezőket, és megjavítani rendbe hozni azt, ami nem jól működik.

Én is gyakran így teszek, és végül visszatérően megtapasztalom, hogy ami már egyszer elromlott, az sokszor olyan is marad – veszett fejsze nyele!

Az utóbbi időben próbálom gyakorolni Ottlik ajánlását: „beledobni valami jót” a helyzetbe. Ehhez leginkább először magamban, a saját műszerfalamban kell átkapcsolni dolgokat: meglátni a másik szempontját, képessé válni kimondani, amit értékelek másokban, elengedni sértettséget, lemondani a küzdelemről, elfogadni a másságot, kimondani az együttérzésem, nagylelkűen odaadni valamit, ami fontos számomra, ráhangolni magamat olyan helyzetekre, amelyek eredendően idegenek számomra. Lassan haladok ebben, és kisebb sikereim is vannak már.

Ugyanakkor látom azt is, hogy ezek megtörténte nem igazán döntés kérdése. Először önmagamban kell összerendeződni a dolgoknak, hogy aztán a környezetem alakulásához hozzá tudjak járulni. Ez az összerendeződés leginkább maga az önelfogadás – tudni, hogy milyen vagyok, és azt úgy elfogadni. Ehhez az állapothoz az önismereti tanulás folyamata vezet el, ami nem csak fejleszt, de izgalmas utazás is.

Jobbito befolyas

3. Kérdés

Te hol tartasz az önelfogadás folyamatában, ami által valami jót vagy képes bedobni nehéz helyzetekben?

Tags:

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető