A hibrid munkavégzésről

Ma a hibrid munkavégzés kapcsán osztjuk meg néhány gondolatunkat.

 

1. Idézet

„People are more productive working at home than people would have expected. Some people thought that everything was just going to fall apart, and it hasn’t.”

„Az emberek produktívabban dolgoznak otthon, mint azt várták volna. Vannak, akik azt hitték, hogy minden össze fog esni, de nem így történt.”

(Mark Zuckerberg)

2. Felvetés

A hibrid működéstől sokan tartanak, miközben 1) régóta próbál utat törni magának, és 2) valójában optimális megoldás számos munkához kapcsolódó dilemmára.

1) Nem volt az elmúlt években olyan személyes hatékonyság tréningünk, ahol a résztvevők ne egyöntetűen értettek volna egyet abban, hogy elmélyülten dolgozni, fontos, de nem sürgős – például stratégiai – kérdésekkel (itt nézhetsz utána) foglalkozni legjobban home office-ban lehet. Csak a legtöbb cég ódzkodott kiengedni kezéből a pórázt. A járványhelyzet következtében hirtelen, szinte egyik napról a másikra kellett tömegeknek átállni az otthoni munkavégzésre, és sokak – nem csak Zuckerberg – meglepetésére kiderült, hogy nem csak működőképes, de akár hatékonyságot növelő is. A legtöbb észlelt probléma nem magával az otthoni munkával volt kapcsolatos, hanem annak kényszerű jellegével, ami az izolációval és a családtagokkal való összezártsággal párosult.

2) Az irodai munkavégzés és a Covid 19 alatt megtapasztalt kényszerű home office a két véglet. Mindkettő működőképes, azonban a kettő kombinációja, a hibrid munkavégzés még jobban tud működni. Abban ugyanis benne van az otthoni munkavégzés rugalmassága, amivel teret és autonómiát kapnak a munkavállalók az elmélyült és utazásmentes munkához, valamint a munka-magánélet dichotómia feloldásához, de benne van az irodai lét strukturáltsága és a személyes kapcsolódások lehetősége is. Éppen ezért azt gondoljuk, hogy a hibrid működésre való átállás elkerülhetetlen, a világ nem tud visszafordulni a járvány előtti megszokáshoz. Amíg korábban a home office lehetősége egyfajta juttatás volt, addig ma egyre inkább, főként a fiatalok körében, természetes elvárássá válik.

A munkavégzési rend átalakulása következtében sok minden másnak is változnia szükséges, például a kommunikáció és a munkaszervezés módjának, de leginkább a vezetői hozzáállásnak. Az eddig jellemző irodai modellben nagyon nagy szerep jutott a vezetői kontrollnak, amit az újfajta működésben át kell keretezni és (még) nagyobb bizalmat és felhatalmazást adni a munkavállalóknak, leginkább partnerként kezelni őket. Annál is inkább, mert a hibrid modellnek változatos formái alakulhatnak ki, amit mindenkinek magára kell optimalizálnia. Fontosnak tartjuk, hogy a cégvezetés szintjén csak a kereteket határozzák meg és a csapatokra bízzák az őket és együttműködésüket leginkább támogató felállás megtalálását. Ehhez újraszerződésre van szükség a csapatokban arról, hogy mik a közös működési elvek, mihez fontos a személyes jelenlét és milyen gyakran, hogyan egyeztetnek, valamint miként vizsgálják felül a működésüket időről időre. Ez nem könnyű kihívás, időigényes egyeztetési folyamatot igényel a cég egészének szintjén, azonban azok a szervezetek, amelyek képesek jól átállni a hibrid működésre, jobban tudják majd a munkavállalóik elköteleződését növelni és versenyképesnek maradni a tehetségek vonzásában.

HO_Office_mod

3. Kérdés

Te hogyan viszonyulsz a hibrid munkavégzéshez? És a csapatod?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető