Gestalt

A Gestalt és a 2023-as év

Mai levelünkben kísérletet teszünk a Gestalt-hatás jelenségének értelmezésére az előttünk álló 2023-as évhez való viszonyulásunk kapcsán

 

1. Idézet

„A boldogságunk vagy nyomorúságunk nagy része a beállítódottságunkon múlik, és nem a körülményeinken.”

Martha Washington

2. Felvetés

Gyakran észlelem magamban, hogy egy-egy helyzetet, személyt nem önmagában érzékelek –  úgy, ahogy itt és most (ott és akkor) felbukkan – hanem egyből a tudatomban hozzákapcsolódó „kommentekkel”, előítéletekkel, automatikus reflexekkel, beskatulyázással együtt, és ezek által befolyásoltan reagálok. Már az első percben nem a dolog maga, hanem az ahhoz való viszonyulásom határozzák meg hozzáállásomat.

Emberként szüntelenül keressük az egyensúly és a teljesség élményét. Belülről jövő indíttatásunk, hogy a dolgokat teljességükben lássuk és értsük. A Gestalt-hatás lényege, hogy tudatunk a képekben, a vizuális információban keresi a formát, az alakot, a helyzetekben pedig a jelentést. A befejezetlen vagy hiányos dolgok (képek, történetek) legtöbbször kényelmetlenség érzetét keltik bennünk, így kikezdik nyugalmunkat, megzavarják a figyelmünket. Éppen ezért önkéntelenül is arra törekszünk, hogy képzelőerőnkkel kitöltsük a hiányzó elemek helyét. Amíg ez nem történik meg, a hiányérzet, a zavar ott lappang bennünk, még ha nem is vagyunk ennek tudatában.

Ebben a jelenségben az a kockázatos, hogy a képzeletünk által kreált kiegészítés gyakran téves, pontatlan vagy nem mindenre kiterjedő.  Így az alábbi kép értelmezése is többféle lehet.

Gestalt

Csak alig egy hete startolt el az új év, aminek kapcsán a rossz előjelek jóval megelőzték a kezdetét. A napi híradások folyamatosan gondoskodnak arról, hogy veszélyérzetünket szinten tartsák. Ebben a stresszelt állapotban a történéseket aggódva figyelhetjük, és reakciónkat mindez jelentősen befolyásolhatja. Érdemes ezért most különösen tudatosnak maradni, és figyelni a konkrét történések és információk, valamint azok értelmezéseinek körültekintő szétválasztására.

3. Kérdés

Melyek azok a jelenségek, amelyek most negatívan hatnak beállítodottságodra, és ezektől függetlenül, milyen lehetőséget látsz a magad számára a 2023-as év során?

Tags:

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető