A fizikai környezet hatása

Ma a fizikai környezetünk támogató vagy éppen akadályozó hatásáról ejtünk szót.

 

1. Idézet

Mielőtt megkérdeznéd, hogy “Mit tegyek ma?”, kérdezd meg magadtól, hogy

“Mit távolítsak el ma?”. Teremtsd meg a sikerhez szükséges teret!

James Clear

2. Felvetés

Azt gondoljuk magunkról, tudatos lények vagyunk, akik az elméjük erejével képesek bármit megvalósítani. Az igazság ezzel szemben az, hogy legtöbb döntésünk, cselekedetünk minták alapján születik, amiket a tudatalattink vezérel. A racionalitásunkba vetett hitet még a közgazdaságtan is felülvizsgálta. Nem véletlenül kaptak immáron többen is közgazdasági Nobel-díjat a viselkedési közgazdaságtan terén végzett kutatásaikért.

Richard H. Thaler, aki 2017-ben lett Nobel-díjas, és Cass R. Sunstein társzerzőként jegyzik a Nudge (magyarul talán böködésnek, noszogatásnak lehetne fordítani) című könyvet, amelyben arról értekeznek, mennyire apró környezeti hatásokon múlnak reakcióink, miközben magunk azt gondoljuk, szuverén, a saját belső világunk által diktált döntést hoztunk. Egyik példájukban azt vázolják fel, ahogyan egy büfé üdítőital forgalmának összetételét teljesen átrendezi, ha a bejárathoz szénsavas üdítőitalok helyett ásványvizes palackokat helyeznek ki. Az emberek hajlamosak azt vásárolni, ami először a szemük elé kerül. Ettől függetlenül amennyiben a kasszánál megkérdezzük őket, miért azt a terméket választották, lesz rá érthető és logikus magyarázatuk (pl. „erre szomjaztam”). Ez a „nudge” koncepciója, hogy apró „böködésekkel” jelentősen befolyásolni tudjuk haladási irányunkat, ahogy azt az elefántok teszik az elefántbébikkel.

Amikor valamivel hiába próbálkozunk, ne feltétlenül önmagunk korholásával kezdjük a sikertelenség feldolgozását, inkább keressük meg, vajon milyen környezeti hatás ébreszt bennünk halogatási vagy éppen elkerülési rutint, és hogy milyen apró változtatás segítene felszabadítani a belső energiákat a kívánt irányban.

Egy barátom mesélte, mennyire nem tudta udvarlását átfordítani tartós kapcsolattá, amíg rá nem eszmélt, hogy lakásában minden úgy várta őt haza, ahogy az előző élettársával való szakítást megelőzően volt. Amint eltette régi közös emlékeiket és kissé átrendezte bútorait, már a következő nap összejött újdonsült szerelmével.

Apro lepes

3. Kérdés

Milyen kívánt változásra gyúrsz éppen, és mit lehet érdemes ehhez eltávolítani a látóteredből?

Tags:

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető