A delegálás

Mai témánk: a delegálás.

1. Idézet

“Akkor leszek képes delegálni, ha hiszek az emberekben rejlő lehetőségekben”

Paul J. Meyer

 

2. Felvetés

Sokszereplős szervezetekben vezetőktől jogosan elvárható, hogy képesek legyenek feladatok delegálására. Hogy miként tegyék ezt, arra is kiváló útmutatások vannak, amely technikák gyakorolhatók, elsajátíthatók. A delegálás ugyanakkor nem csak a munkafeladatok átadásáról szól, hanem két olyan lényeges indíttatásról is, ami a vezetés magasabb értelméhez kapcsolódik.

Hatással lenni a környezetemre

Munkám során értéket teremtek, ami jó esetben kapcsolódik az általam vallott személyes értékekhez is. Minél hatékonyabb vagyok ebben a folyamatban, annál többet érek el a világom (csapatom, szervezetem, szakmám, környezetem stb.) szándékom szerinti formálásában. Minél többen elkötelezettek az általam irányított feladatok ellátásában, annál inkább megsokszorozódik saját hatásom. Ráadásul, ha a felszabadult időben az általam fontosnak tartott témákra összpontosíthatok, hatásosabbá válik tevékenységem.

A munkatársaim fejlesztése

Amint egyre összetettebb feladatokat tudok átadni munkatársaimnak, egyre magasabb szintre emelkedik tudásuk és készségeik, tehát lehetőséget kínálok számukra a fejlődésre. Én nyerek azzal, hogy felszabadul az időm, ők nyernek azzal, hogy a szakmájukban felkészültebbé válnak. Vezetőként a kollégáim fejlesztése is a feladatom.

Csírázó növény

E két szándék belső indíttatásból fakad, mélyebbről, mint a munka elvégzésének kényszere. Amennyiben mozgósítani tudom magamban ezeket, a delegálás már nem technikává, hanem saját kiteljesedésemmé válik.

3. Kérdés

Egy 1-10-es skálán mennyire érzed motiváltnak magad a hatásgyakorlásban, illetve a kollégáid fejlesztésében, és mit mond ez neked? (1-es: csak a munkámat szeretném elvégezni, 10-es teljes mértékben elkötelezett vagyok)

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető