A bosszantó emberekről

Mai írásunkban a minket irritáló emberek kapcsán osztunk meg néhány gondolatot.

1. Idézet

 

Minden, ami másokban irritál minket, hozzásegít saját magunk megértéséhez.

Carl Gustav Jung

2. Felvetés

Hajlamosak vagyunk megcímkézni olyan embereket, akiknek a viselkedése idegesít bennünket. Munkahelyen sokszor ők a „reménytelen” esetek, akikkel nem lehet mit kezdeni, mert kukacoskodók, tutyimutyik, idióták, törtetők stb. Érdekes, mennyi erőteljes negatív szó áll ilyen esetekben a rendelkezésünkre. Még érdekesebb, hogy ugyanazt a személyt mennyire más jelzőkkel illetik különböző emberek a szervezetben.

Daniel Ofman modellje briliánsan rámutat arra, amit Jung mondása üzen. Egy pár perces gyakorlatra hívlak.

1. Írd le egy tulajdonságodat, ami erősségként szolgál téged munkahelyi sikereidben! A példa kedvéért az én esetemben ez a tulajdonság a lényeglátó.

2. Most írd le mellé, miként jellemeznének mások, amikor ezt az erősségedet túltolod, eltúlzod! Több kifejezésed is lehet rá, válaszd ki azt, amelyikre a legérzékenyebb vagy! Az én esetemben a filozofálgató ez a kifejezés.

3. Most írd le az előző szó alá ennek a tulajdonságnak az ellentétét. Nekem erre leginkább a tényszerű adódik.

4. Végezetül az első szó alá írd le, milyen kifejezéssel illetnéd, amikor az előző tulajdonságot valaki túltolja. Nálam ez a kötekedő.

Hogy érzel a negyedik kifejezéssel kapcsolatban? Mit vált ki benned, amikor egy munkatársad ilyen arcot mutat feléd? Talán nem lepődsz meg, ha elárulom, engem mérhetetlenül idegesítenek a kötekedő emberek, akik nem hagyják elmondani a meglátásaimat, minden részletbe belekötnek. Valójában egy olyan emberrel állok ilyenkor szemben, aki a tényszerűség terén érzékelhető gyengeségemmel szembesít, egyben fejlődési lehetőséget mutat számomra. És ahogy velem is előfordul, hogy túlhasználom az erősségemet, éppen ő is ebbe a csapdába esett. Ofman gyönyörűen fejezi ki ezt a gondolatot: „Amit nem szeretsz egy másik emberben, az csak „túl sok” valamiből, ami önmagában szép.”

Sajnos amikor egy ilyen tükrünkkel kell együttműködnünk, a legtöbb esetben nem az erősségeink egészítik ki egymást, hanem a mindketten az allergiánkra kezdünk reagálni, ami előítéletek megszilárdulásához, egymásra mutogatáshoz, végső esetben pedig a kapcsolat megrekedéséhez vezethet.

Ofman

3. Kérdés

Ha van valaki a környezetedben, aki irritál, vajon mit tanulhatsz tőle?

Tags:

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető