A bevonás erejéről

Mai üzenetünk a bevonás erejéről szól.

1. Idézet

„A diverzitás az, amikor elmész egy óriási buliba. A bevonás az, amikor ezen a bulin táncolni hívnak.”

Rina Goldenberg

 

2. Felvetés

Egyre több szó esik a sokszínűség (diverzitás) erejéről, hogy minél többféle látásmód, háttér, képesség képviselteti magát egy csapatban, szervezetben, annál erősebb lesz a kreativitás és az innováció.

A McKinsey friss jelentése1 szerint a nagyobb eredményességnek a sokszínűség szükséges, de nem elegendő feltétele. Nem csak az számít, hogy sokféle ember üljön az asztal körül, hanem hogy mindegyik el is akarja / tudja mondani a véleményét. Ez pedig a bevonás témaköre.

A sokszínűség és a bevonás nem járnak együtt automatikusan. Hiába próbáljuk csökkenteni a sokszínűség útjában álló előítéleteket, egyénekként továbbra is hajlamosak vagyunk azok mondandójára figyelni jobban, akik hozzánk hasonlóak vagy elég hangosak. Erőteljes megfogalmazásban: „Ha nem figyelsz oda aktívan a bevonásra, nagy valószínűsége akaratlanul is kirekesztesz.”

Igazából a sokszínűség és a bevonás megléte vezet jobb döntésekhez, biztosít nagyobb kreativitást, eredményesebb együttműködést csapatokban, szervezetekben egyaránt. Ráadásul a különbözőségek hangsúlyozása és elfogadtatása sokszor éppen a bevonás érvényesülése ellen hat, adott esetben „kirekesztő” hatású. Márpedig a kívülmaradás stresszt okoz, ami mind az egyéni, mind a csapatteljesítményre negatív hatással van. Sokkal fontosabb a közös alap megtalálása, amely iránt mindenki el tud köteleződni.

A bevonás érvényesüléséhez vezetőként abban szükséges támogatni munkatársaidat, hogy a csapatba tartozónak érezzék magukat, hogy értékeljék és tiszteljék egymást, és hogy méltányos módon hozzájuthassanak mindahhoz, ami meghatározza munkájuk eredményességét és személyes fejlődésüket. Mindezt anélkül, hogy átesnél a ló túlsó oldalára, amikor mindenki minden e-mailben címzett, mindenki ott van az összes megbeszélésen, mert ezek a túlzó, felületes és kárt okozó bevonás esetei.

1 https://www.mckinsey.com/featured-insights/diversity-and-inclusion/diversity-wins-how-inclusion-matters

A bevonas erejerol

3. Kérdés

Hogyan biztosítod azt a légkört a mindennapi hajtásban is, amelyben minden kollégád kiveszi a részét a diskurzusból, és egyetlen lényegi szempont sem marad ki a megbeszélésből?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető