A bennünk élő vezető feltárása

Ma a bennünk élő vezető feltárásáról lesz szó.

Annál is inkább, mert 2010-ben A bennem élő vezető néven indítottuk első online programunkat!

 

1. Idézet

„Senki nem születik vezetőnek, hanem azzá válik, méghozzá kemény munkán keresztül. Ez az ár, amit azért kell megfizetnünk, hogy elérjük ezt a célt vagy bármi más célt.”

(Vince Lombardi)

2. Felvetés

Sokan sokféle módon írják le, mit és hogyan kell tennie egy „jó” vezetőnek. De mit tegyen az, akik úgy gondolja, nem „született” vezető, nem rendelkezik megfelelő képességekkel, magabiztossággal, hogy valós helyzetekben alkalmazni tudja a frappánsnak tűnő menedzsment módszereket?

Számukra nem marad más, minthogy megkeressék saját vezetői működési módjukat, hogy miként tudják erősségeiket, gyengeségeiket, habitusukat, attitűdjüket a vezetői kihívás irányába állítani, azaz végső soron hogyan találnak rá a bennük élő vezetőre. Arra a belülről jövő magatartásformára, ami az önmotiváció energizáló hatására, a megvédendő saját értékekre és a személyes tehetségre épül. Mindenkinek más és más alapokon jön létre az a vezetői létforma, ami természetes, magabiztos és minél kevesebb stresszt okozó működést biztosít.

Ahhoz, hogy képesek legyünk kapcsolatba kerülni a bennünk élő vezetővel, sok akadályt le kell küzdenünk: félelmeinket, hiedelmeinket, önmagunkat korlátozó belső mondatainkat.

  • Gyakori félelmek például: „Elfogadnak-e a munkatársaim?” „Komolyan vesznek-e az ügyfelek fiatal korom ellenére?” „Mi lesz, ha hozzászólásom nem sikerül olyan frappánsra, mint másoké?”

  • Saját hiedelmeink szövevényén gyakran át sem látunk: „Nem bízhatok a munkatársaimban.” „Addig nem mehetek haza, amíg nincs minden rendben.” „Főnökként nem mutathatom meg a saját érzelmeimet.”

  • Önkorlátozó mondataink gyakran olyan életstratégiát táplálnak, amit tudattalanul követve csak későn vagy soha nem ismerünk fel: „Nem vagyok elég jó.” „Mindig sikeresnek kell lennem!” „Nem állhatok le, mindig tennem kell valamit.” „Nem törekedhetem többre, mint a többiek.”

A bennünk élő vezető feltárásának legkézenfekvőbb módja, ha saját tapasztalatainkból tanulunk. Általában pazarlóan bánunk tapasztalatainkkal. Nem adunk lehetőséget magunknak, hogy megálljunk és megfigyeljük, hogy mi is történik a környezetünkben és önmagunkban.

Vezetők fejlődését támogató szakemberekként az a tapasztalatunk, hogy valaki akkor képes legjobb önmagára rátalálni, ha meg tudja figyelni saját működését, egyfajta külső szempontból és ítéletektől mentesen képes magára nézni, elfogadva azt, hogy olyan amilyen, és minden úgy van, ahogy van. Igazán ekkor tud fejlődési irányokat egyértelműen kijelölni és energiát mozgósítani céljai eléréséhez.

shutterstock_761618632_M

3. Kérdés

Milyen a te hiteles vezetői hangod?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető