A belső és külső motiváció

Mai témánk a belső és külső motiváció különbségéről és kapcsolatáról szól.

 

1. Idézet

Ha egy tojást külső erő tör össze, az élet véget ér. Ha belső erő, akkor egy élet kezdődik. A nagy dolgok mindig belülről indulnak el.

Jim Kwik

2. Felvetés

Egy idős férfi mindennap élvezettel ült a verandáján, amíg meg nem szólalt a közeli általános iskolában a tanítás végét jelző csengő, és a hazafelé tartó környékbeli gyerekek megálltak, hogy gúnyolódjanak rajta. Egy napon az öregúr előállt egy tervvel. Felajánlott mindegyiknek egy-egy dollárt, ha másnap visszajönnek, és sértegetik őt. A gyerekek izgalomba jöttek a könnyű kereset hallatán, ezért másnap megújult erővel kiabálták a sértéseiket, majd az öregúr mindegyiküknek fizetett egy dollárt. Ezt követően azt mondta, szeretné, ha másnap is visszajönnének és kiabálnák a sértéseiket, de csak 25 centet tud fizetni nekik. Így hát visszatértek, sértegették, és ő fizetett nekik egy-egy negyed dollárost. Mielőtt hazaindultak volna, azt mondta nekik, hogy a következő napon már nem tud fizetni nekik. „Felejtsd el!” – válaszolták a gyerekek. „Úgy nem éri meg!”

Szeretem ezt a történetet, mert egy fonák példát mutat arra, hogyan képes a külső motiváció, amelyik a jutalom megszerzésének vagy a büntetés elkerülésének szándékán alapul, bizonyos helyzetekben csökkenteni valakinek a belső (önjutalmazó) motivációját, ami meg az önmegvalósítás és/vagy a cselekvés öröme iránti igényből fakad. Kutatások igazolják, hogy ha valamit külsőleg motiválunk, például pénzért csinálunk, csökkent autonómiához vezethet, ami csökkentheti annak esélyét, hogy valódi érdeklődést mutassunk a dolog iránt.

Mindez nem azt jelenti, hogy a külső motiváció felesleges vagy haszontalan. Vállalati környezetben és személyes életünkben is számos olyan feladat, helyzet adódik, aminek kapcsán nem ébred belső motiváció. A célunk mégis az, amikor mások bevonásával kívánunk megvalósítani valamit, hogy mindenki a lehető legnagyobb mértékben megtalálhassa magát a feladatban.

Újrakezdés

3. Kérdés

Mit teszel aktívan azért, hogy megismerd azon emberek belső hajtóerőit, akiket vezetsz és/vagy akikkel együttműködsz?

Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető