A befolyásolási kör

Ma egy látszólag sokszor lerágott csontról, a befolyásolási körről írunk.

 

1. Idézet

„Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni,

Adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet,

és adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.”

(Assisi Szent Ferenc imája – részlet)

2. Felvetés

Egy multicégnél szervezett csoportos coaching folyamat első ülésén hétből hat résztvevő ugyanazt a témát hozta be: a túlterheltség kezelése. Ragaszkodtam hozzá, hogy a téma közös átbeszélése helyett válasszunk ki egy konkrét esethozót, és az ő szemüvegén keresztül dolgozzuk fel.

Bizonyára van a cég működésében számos olyan mozzanat, ami rendszerszinten okoz túlterheltséget. Erről hosszan lehet ventillálni, csak kicsi az esély, hogy egy véletlenszerűen összeállított csoport a saját befolyásolási körében gyors változást tud cégszinten elérni. Ennek belátása meg könnyen hozhatja a lehangoltság, reménytelenség élményét. Egyik sem jó végkimenetel.

Arra ugyanakkor mindenkinek van ráhatása, ahogyan személyesen hozzájárul túlterheltsége kialakulásához, fennmaradásához, csak ez mindenkinél más lehet. Van, aki maximalista, és addig feszíti magát, amíg nem végez magas színvonalon minden feladatával. Van, aki nem tud nemet mondani, inkább benyeli a rá mért többletterhet. Van, aki kerüli a konfliktust, ezért látszólag végtelenül terhelhető. Van, aki a munkatársait óvja, ezért nem osztja meg a többiekkel a terhelését. Mérő László örökbecsű könyvcíme jutott eszembe: mindenki másképp egyforma.

Lehet, hogy egy probléma megoldása 90%-ban nem rajtunk áll. Ez a rossz hír. Ugyanakkor, ha felelősséget vállalunk azért a 10%-ért, amit képesek vagyunk befolyásolni, jelentősen javítani tudunk helyzetünkön. Már csupán azzal is, hogy elkerüljük a tehetetlenség bénító érzését, ami legtöbbször ahhoz kapcsolódik, hogy nem hozunk meg egy döntést: mert nem vagyunk döntési helyzetben, vagy mert halogatjuk (erről itt írtunk korábban). Pedig minden helyzetben van módunk egy értékes döntés meghozatalára, legyen az egy határidő, amit adunk magunknak, egy beleállás, adott esetben egy kilépés, vagy éppen az, ahogy látni, értelmezni kívánjuk a helyzetet. Ez a befolyásolási kör lényege: saját hozzáállásunk és az abból fakadó tetteink kapcsán mindig van döntési lehetőségünk.

Befolyasolasi kor

3. Kérdés

Mi az a munkahelyi nehézség, aminek kapcsán tehetetlennek érzed magad? Milyen döntéseket hozhatnál meg?


Trackback from your site.

Copyright © 2013 - 2024 Önazonos Vezető